Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το εργαστήριο στο φαρμακείο

31/5/2007
Φαρμακείο Αυγερινού στο Κορωπί.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Νίκος Αυγερινός µε το δυναµικό του φαρµακείου του.

Από αριστερά: Vladi Baca, Nίκος Αυγερινός, Φωτεινή Αυγερινού, Χριστίνα Αυγερινού, Ελένη Γαλιώτη και Ευαγγελία Μπακοµιχάλη

«Εάν ενδιαφέρεστε πραγµατικά για επιστηµονικά και κλινικά δοκιµασµένες εφαρµογές ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, τότε ελάτε να γνωριστούµε. Αν όµως ψάχνετε για γρήγορες και µαγικές λύσεις µε µαγικά χάπια που λύνουν σε χρόνο αστραπή τα προβλήµατά σας,

ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΑΣ».

Αποδεχτήκαµε µε προθυµία την πρόσκληση του διαφηµιστικού φυλλαδίου τουγια να γνωριστούµε µε το συνάδελφο Νίκο Αυγερινό, την οικογένεια και το προσωπικό του. Γιατί αν και δεν υπόσχεται «µαγικές λύσεις» για τα προβλήµατά µας, δεν µπορείς παρά νααισθανθείς τη µαγεία του χηµείου-παρασκευαστηρίου του στο δεύτερο όροφο ενός τριώροφου κτιρίου 500 τ.µ., του φαρµακείου του!

Μας µίλησε µε προθυµία για την ιδιαιτερότητα του φαρµακείου του και την ανάπτυξη τόσων διαφορετικών δραστηριοτήτων και επιτηδεύσεων σε µία και µόνο επιχείρηση.

Κι ας ήταν η επίσκεψή µας η αιτία να καθυστερήσει την αλοιφή για τους πόνους, δικής του σύνθεσης, συνδυασµό οµοιοπαθητικών, φυτοθεραπευτικών συστατικών και αιθέριων ελαίων.

Ο Νίκος Αυγερινός από µικρό παιδί, τρελός και παλαβός µε τη χηµεία, είναι µέσα σε ένα εργαστήριο και φτιάχνει. Τι;

Από οµοιοπαθητικά, φυτικά καλλυντικά και θεραπευτικά προϊόντα στο φαρµακείο του, µέχρι… κρασί, τεκίλα, ούζο τεσσάρων αποστάξεων (!) και ουίσκι από καλαµπόκι στον ελεύθερο χρόνο του.

Ήταν γι’ αυτό που η συζήτηση µαζί του µας άφησε την απόγευση της πλούσιας γνώσης και εµπειρίας ενός από τους πρώτους που δίδαξαν τη σύνθεση, εφαρµογή και ανάπτυξη του γαληνικού σκευάσµατος στη σύγχρονη εποχή της κυριαρχίας των έτοιµων ιδιοσκευασµάτων.

To ιστορικό

Φαρµακείο στο Κορωπί µε παράδοση στα οµοιοπαθητικά σκευάσµατα και στα φυτικά καλλυντικά. Ποιο ήταν το κίνητρο για να αναπτύξεις το κοµµάτι του εργαστηρίου στο φαρµακείο σου;

Είχα τρέλα από µικρός. Έκανα αναµείξεις διαφόρων ουσιών, είχα τα δικά µου µπουκαλάκια. Δεκαπέντε χρονών, δηλαδή, σε ένα πρόχειρο ντουλάπι της µάνας µου φύλαγα τα υλικά του «εργαστηρίου» µου. Κάποια στιγµή εκεί που πειραµατιζόµουνα, έφτιαξα αµµωνία χωρίς να το καταλάβω, και πνίγηκα στους ατµούς. Και έτσι ξεκίνησα!

Να σκεφτείτε ότι πριν ακόµη περάσω στη φαρµακευτική, µόλις που είχα τελειώσει το γυµνάσιο, έφτιαξα δικό µου νόµιµο εργαστήριο παρασκευής φυτικών καλλυντικών στο Κορωπί, µε άδεια από το υπουργείο Βιοµηχανίας και έγκριση από τον Ε.Ο.Φ., ήδη από το ’64. Ήταν δύσκολη εποχή και το εργαστήριο µε στήριξε, γιατί, όταν αργότερα έγινα φοιτητής, έβγαζα ταυτόχρονα το χαρτζιλίκι µου από τη διακίνηση των καλλυντικών.

Με τέτοιο πάθος για το εργαστήριο και την παρασκευή φυτικών καλλυντικών από παιδί, πώς και δεν έγινες χηµικός;

Την πρώτη φορά για χηµικός έδωσα, αλλά την πάτησα στην έκθεση, και δεν πέρασα. Τη δεύτερη χρονιά έκανα ιδιαίτερα µαθήµατα στην έκθεση και πέρασα στη Φαρµακευτική Σχολή Αθηνών, όπου διαπίστωσα µε χαρά ότι η φαρµακευτική συνδυάζει πολλές από τις ιδιότητες και του χηµικού και του γιατρού.

Φαρµακείο πότε άνοιξες για πρώτη φορά;

Τον Ιούνιο του ’73. Διατήρησα για κάποιο διάστηµα και το εργαστήριο, µε υπεύθυνο χηµικό, αλλά είχα πλέον απογοητευτεί από το εµπόριο των καλλυντικών, γιατί δύο φορές δύο από τους πωλητές µου µε κλέψανε. Πήγαν, δηλαδή, για να συγκεντρώσουν τα χρήµατα από τα χρέη των καταστηµάτων µε τα οποία συνεργαζόµασταν στην επαρχία και δεν ξαναγύρισαν ποτέ. Αυτό µου δηµιούργησε µια επιφύλαξη µε το εµπόριο γενικότερα και µου έκοψε κάθε όρεξη να ανοιχτώ σε αυτόν τον τοµέα. Έτσι, έκλεισα το εργαστήριο και κράτησα µόνο το φαρµακείο.

H ιδιαιτερότητα

Και ας έρθουµε στο σήµερα. Το φαρµακείο της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 138 στο Κορωπί το είχες από την αρχή;

Όχι. Το οίκηµα αυτού του φαρµακείου το αγοράσαµε πριν από δέκα χρόνια περίπου. Και ευτυχώς, δηλαδή, που κάναµε αυτήν την κίνηση, γιατί τώρα πια τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά και δεν είναι εύκολο να υπολογίσεις τα έξοδά σου. Εµένα, βέβαια, τα οικονοµικά δε µε ενδιαφέρουν καθόλου, εγώ εξακολουθώ να δουλεύω κυρίως στο εργαστήριο. Ο οικονοµολόγος του φαρµακείου είναι η γυναίκα µου, την οποία από δικηγόρο την κάναµε «φαρµακοποιό» (γέλιο), ενώ την ευθύνη για το φαρµακοπωλείο την έχει η κόρη µου, η οποία είναι και αυτή φαρµακοποιός.

Με τον πάγκο του φαρµακείου δε σου αρέσει να ασχολείσαι;

Εγώ έχω δουλέψει πολύ πίσω από τον πάγκο του φαρµακείου στο παρελθόν, αλλά τώρα, εκτός από το εργαστήριο, ασχολούµαι πολύ µε το συµβουλευτικό κοµµάτι για τα προϊόντα µας. Έρχεται, δηλαδή, ο κόσµος από µόνος του, γιατί γνωρίζει τη δουλειά που κάνουµε µε τα οµοιοπαθητικά και τα φυτικά καλλυντικά, και µας ρωτάει διάφορα. Το καλό είναι ότι µας έχουν εµπιστοσύνη, γιατί µετά από τόσα χρόνια είναι γνωστό ότι τα προϊόντα µας είναι 100% φυτικά και εγγυώνται το επιθυµητό αποτέλεσµα.

Το φαρµακείο «Αυγερινού» δεν είναι ένα απλό φαρµακοπωλείο. Είναι ένα τριώροφο οίκηµα, έκτασης 500 τ.µ., στο οποίο έχουν αναπτυχθεί διαφορετικά τµήµατα. Μπορείς να µας ξεναγήσεις σ’ αυτά;

Βέβαια. Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκεται το φαρµακοπωλείο, το οποίο έχει και ξεχωριστό χώρο µε ψυγεία και προθήκες όπου τοποθετούµε τα δικά µας καλλυντικά, τα οποία φέρουν την ετικέτα «Αυγερινός», και τα αναπτύσσουµε σε ειδικές σειρές.

Στον πρώτο όροφο έχουµε το τµήµα µε τα ορθοπεδικά και τα νοσοκοµειακά είδη, τα οποία διαθέτουµε σε όλη τους την γκάµα. Να σηµειώσω εδώ ότι δεχόµαστε ειδικές παραγγελίες για πέλµατα, ορθοπεδικά υποδήµατα κτλ. ενώ έχουµε τη δυνατότητα και κατ’ οίκον εξυπηρέτησης, όπως και το ότι είµαστε συµβεβληµένοι µε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία.

Το χηµείο-εργαστήριο είναι στον δεύτερο όροφο, όπου εκεί παρασκευάζουµε οµοιοπαθητικά φάρµακα και καλλυντικά, όπως και κάθε άλλο φυτικό προϊόν, καλλυντικό ή θεραπευτικό. Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται η αποθήκη µε τα βότανα και στο υπόγειο η αποθήκη µε τα οµοιοπαθητικά, σε ξεχωριστό χώρο, πολύ καλά αεριζόµενο και κλιµατιζόµενο, για να µην έχουµε πρόβληµα µε τις µυρωδιές.

«Η φύση διδάσκει, εναρµονίζει, θεραπεύει, χαρίζει ζωή, χαρίζει υγεία». Αυτή η φράση συνοψίζει µε τον καλύτερο τρόπο το χηµείο-εργαστήριο του φαρµακείου σου. Αναλυτικότερα ποια είναι τα προϊόντα που παρασκευάζετε;

Στο χηµείο µας παράγουµε στην κυριολεξία τα πάντα από τη φύση. Καταρχήν σειρές µε δερµατολογικά και καλλυντικά προϊόντα. Έπειτα φτιάχνουµε οµοιοπαθητικά φάρµακα και οµοιοπαθητικά καλλυντικά, στα οποία η εµβροχή γίνεται πάντα τη στιγµή που θα ζητηθούν από το θεράποντα γιατρό.

Διαθέτουµε ακόµη έτοιµες σειρές φυτοθεραπείας και οργανοθεραπείας, όπως και πρώτες ύλες καλλυντικών, οργανοθεραπείας, λιθοθεραπείας, θαλασσοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, γεµοθεραπείας, φυτοθεραπείας και ολιγοστοιχεία. Επιπλέον προσφέρουµε και σειρές µε συµπληρώµατα διατροφής και διαιτολογικά προγράµµατα αθλητών 100% φυτικά.

Οι φόρµουλες των προϊόντων είναι δικές σου;

Βέβαια. Ανεξάρτητα από τις συνταγές των γιατρών, τις οποίες εκτελούµε για τον κάθε πελάτη-ασθενή χωριστά, τα υπόλοιπα που παρασκευάζουµε είναι δικές µας πρωτότυπες φόρµουλες, οι οποίες έχουν προκύψει µε πολύ διάβασµα, πολύ πείραµα, πολλή δουλειά, ψάξιµο σε βιβλιογραφία και µελέτη σε έρευνες που µου στέλνουν από το εξωτερικό.

Συνταγές φυτοθεραπευτικών και οµοιοπαθητικών σκευασµάτων σου έρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής;

Συνταγές µάς έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα και µετά τα στέλνουµε µε courier. Αν πρόκειται για επαρχία, κάνει µία µε δύο µέρες να εκτελεστεί και να πάει η παραγγελία, αλλά αν είναι ανάγκη και την επόµενη µέρα µπορεί να είναι εκεί. Τα βάµµατα χρειάζονται κάποιο χρόνο, ωστόσο όχι 21 ηµέρες όπως παλιά, γιατί έχω µία µέθοδο δική µου που τη δουλεύω µε µια χαµηλή θερµοκρασία, από 50 µέχρι 60 βαθµούς το ανώτερο, ανάλογα µε τα αιθέρια έλαια που περιέχει. µετά γίνεται το πρώτο φιλτράρισµα, γίνεται ψύξη στους -35, οπότε και σταθεροποιείται το προϊόν. Με αυτή τη µέθοδο, µέσα σε πέντε, έξι ώρες, το πολύ µία ηµέρα, το νέο βάµµα είναι έτοιµο, οπότε µπορεί να εκτελεστεί η παραγγελία γρήγορα.

Ποιες είναι οι άλλες κατηγορίες που φτιάχνεις εκτός από τα βάµµατα;

Τι δε φτιάχνω να λες. Όλα τα βάµµατα. Αλκοολικά, γλυκολικά, ελαϊκά…ανάλογα µε την περίπτωση. Αν έχεις πιο πολλά αιθέρια έλαια, θα βάλεις πιο πολύ γλυκολικά. Αλλά πρέπει να έχεις και τα υδατικά µέσα. Ή µπορεί να είναι συνδυασµός γλυκολικό-υδατικό –αλκοολικό, οπότε είναι και οι θερµοκρασίες ανάλογες. Ή να είναι µονάχα ελαϊκό και να πρέπει να αποφασίσεις τι έλαιο θα βάλεις. Συνήθως βάζω αµυγδαλέλαιο. Πολύ καλό για την εκχύλιση είναι και το ηλιέλαιο. Βγαίνουν εκχυλίσµατα απίθανα, πολύ πιο ωραία από τα έτοιµα που πουλάµε. Όλα στην ουσία εκχυλίσµατα είναι. Από κει και πέρα, από αυτά γίνονται οι κρέµες, οι αλοιφές, οι σκόνες, οι κάψουλες, ό,τι θέλουµε.

Με το ζήτηµα της συσκευασίας των πρωτότυπων προϊόντων που παράγεις τι γίνεται;

Έχουµε όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό για να κάνουµε και τη συσκευασία των προϊόντων µας. Αποστειρώνουµε µε υπεριώδη ακτινοβολία και σφραγίζουµε τα σωληνάρια και µετά κάνουµε και τον έλεγχό τους. ¶λλωστε ό,τι παρασκευάζουµε είναι φρέσκο. Υπάρχουν προϊόντα που βγαίνουν κάθε είκοσι µέρες, κάθε δεκαπέντε, µε συντηρητικά µηδέν, αρώµατα µηδέν, αιθέρια έλαια ναι αλλά µε µέτρο, για να µην έχουµε αλλεργίες. Όσο µπορούµε προσέχουµε.

Το ανθρώπινο δυναµικό του φαρµακείου

Πόσα άτοµα απασχολούνται στο φαρµακείο;

Εννέα άτοµα. Τρία άτοµα και εγώ µόνιµα στο εργαστήριο, στην παρασκευαστική διαδικασία, τέσσερις στο φαρµακοπωλείο µαζί µε την κόρη µου και τη γυναίκα µου και άλλο ένα άτοµο στα ορθοπαιδικά. Φυσικά για να βγει όλη αυτή η δουλειά εναλλασσόµαστε όποτε υπάρχει ανάγκη. Είναι στιγµές, για παράδειγµα, που το χηµείο µπορεί να µην έχει δουλειά, ειδικά το απόγευµα αποφεύγουµε να έχουµε, η παραγωγή είναι µόνο πρωί. Γενικά ο ένας βοηθάει τον άλλο, για να βγει όλη αυτή η δουλειά.

Οι εφηµερίες

Το φαρµακείο κλείνει ποτέ;

Ποτέ, απαγορεύεται! Μία φορά έκλεισα που πέθανε ο πατέρας µου. Δεν µπορείς να κλείσεις. ¶δειες παίρνουµε µε σειρά.

Με τις εφηµερίες τι γίνεται;

Έχω το ελάττωµα πάντα όταν έχουµε διανυκτέρευση, εφηµερία, να είµαστε εδώ ό,τι και να γίνει, γιατί δεν ξέρεις ποτέ. Πολλά τα είδη, πολλά τα χηµικά που ζητάνε, δε θέλω να γίνει λάθος.

Το µέλλον

Με δεδοµένο ότι παράγεις ίδια φυσικά προϊόντα, γνωρίζεις όλο το µηχανισµό και ο κόσµος σε εµπιστεύεται, πώς και δεν αποφάσισες να ιδρύσεις δική σου εταιρεία;

Σας είπα ότι δεν είµαι του εµπορίου, είµαι καθαρά εργαστηριακός. Εγώ να φτιάχνω ήθελα, δεν ήθελα τίποτε άλλο. Δε σκεπτόµουν ποτέ να το κάνω για να βγάλω λεφτά. Τώρα µε πιέζουν τα παιδιά µου να επεκταθούµε µε εξαγωγές στο εξωτερικό, πρώτα στον Καναδά. Σκεφτόµαστε να γίνει η παραγωγή στο εργαστήριο ενός φίλου µε τη δική µου, βέβαια, πάντα επίβλεψη. Όµως αυτοί ξέρεις τι κάνουν, χρησιµοποιούν παρόµοια συστατικά σε όλα και αλλάζουν τις ετικέτες. Θέλει πολλή προσοχή. Έχω ένα όνοµα στα φυσικά προϊόντα, τώρα θα το χαλάσω;

Η άποψη

Τις εταιρείες φυσικών καλλυντικών και οµοιοπαθητικών, Κορρέ, Apivita, Veneficus, πώς τους βλέπεις;

Είναι πολύ καλή προσπάθεια, πάρα πολύ καλή. Και για µας τους φαρµακοποιούς είναι τιµή µας να υπάρχουν τα προϊόντα Έλληνα συναδέλφου σε όλη τη γη, µεγάλη υπόθεση. Και όλοι έχουµε την επιθυµία να βοηθήσουµε όπως µπορούµε.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ
ΦΣΘ: Διαθέσαμε τουλάχιστον 130.000 self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ο Σύλλογος ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για αυτήν την προληπτική δράση
Αύξηση 68% κατέγραψαν οι πωλήσεις των e-φαρμακείων την Black Friday
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ePharmacy audit της IQVIA Ελλάδος