Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


To eΔΑΠΥ ενεργοποιήθηκε μόνο για την καταχώριση των γνωματεύσεων Οκτωβρίου

24/10/2017 9:38:52 πμ
Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμισή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν τη χορήγηση των υλικών που περιλαμβάνονται στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μέχρις ότου ενεργοποιηθεί το eΔΑΠΥ, ο Οργανισμός έδωσε τις αναμενόμενες απαντήσεις στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης των γνωματεύσεων και τις νέες τιμές αποζημίωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό έγγραφο του Οργανισμού προς το Σύλλογο, το eΔΑΠΥ ενεργοποιήθηκε στις 23/10/2017 μόνο για την καταχώριση των εκτελέσεων του μήνα Οκτωβρίου 2017 και για εκτελέσεις έως τις 22/10/2017.

Στο κρίσιμο ερώτημα του Π.Φ.Σ. σχετικά με τις τιμές και αν το σύστημα θα υποστηρίξει διαφορετικές τιμές ανάλογα με την ημερομηνία εκτέλεσης (πριν από τις 23/10 δεν ισχύει το πρόσφατο ΦΕΚ), ο Οργανισμός επιβεβαιώνει: για τις εκτελέσεις από 23/10 και μετά, θα ενεργοποιηθεί -μέσα στις επόμενες ημέρες- το αναβαθμισμένο σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει την εκτέλεση γνωματεύσεων με τις τιμές και των δύο ΦΕΚ (3491/8/2017 & 3492/Β/2017).

Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει επίσης ότι οι φαρμακοποιοί οφείλουν να καταχωρίσουν τις γνωματεύσεις του μήνα με την ημερομηνία της εκτέλεσης, δηλαδή της ημέρας που χορηγήθηκαν τα υλικά και όχι την ημερομηνία καταχώρισης.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι για το διάστημα που εκτελούνταν χειρόγραφα οι γνωματεύσεις, η υπογραφή του παραλήπτη, η ημερομηνία εκτέλεσης, η σφραγίδα και η υπογραφή του παρόχου προστίθενται μπροστά στη γνωμάτευση του γιατρού και δεν θα απαιτηθούν και πάλι. Η απάντηση είναι μεν προφανής, ωστόσο ο Σύλλογος είχε ζητήσει γραπτή διαβεβαίωση από τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ για να προλάβει παράλογες περικοπές από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις που θα κάνουν τους ελέγχους.

Κριτική

Σύμφωνα πάντως με τους Κωνσταντίνο Λουράντο, Ανδρέα Σοφιανόπουλο και Ηλία Χαλιγιάννη, κρίνοντας το έργο του Π.Φ.Σ., όλες αυτές οι επιβεβαιώσεις έπρεπε να είχαν ζητηθεί και δοθεί νωρίτερα, πριν από τη διακοπή λειτουργίας του eΔΑΠΥ. Κατά τους ίδιους, "έχουν περάσει δέκα μήνες και ο ΕΟΠΥΥ ακόμα λειτουργεί πειραματικά, χωρίς πρόγραμμα" και "όλα αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα ασυνέπειας και περίεργης, αν μη τι άλλο, συμπεριφοράς μεταξύ ΕΟΠΥΥ και σημερινού προεδρείου του Π.Φ.Σ."

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι τρεις φαρμακοποιοί επαναλαμβάνουν και τα προβλήματα που ακόμα δεν έχουν λυθεί, όπως είναι οι τυχαίες πληρωμές (ενώ η σύμβαση προβλέπει την πληρωμή εντός δύο μηνών), οι υποβολές (πάνω από 200) που δεν έχουν ακόμα ψηφιοποιηθεί, οι μειώσεις των τιμών σε προϊόντα εις βάρος των φαρμακοποιών, χωρίς να μπορούν να εισπράξουν τη διαφορά (κατά παράβαση κάθε εμπορικού δικαίου) κ.ά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση