Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το θέμα των νοσοκομειακών φαρμάκων στη Βουλή

6/3/2009
Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το θέμα των νοσοκομειακών φαρμάκων φέρνει στη Βουλή ο Εκτ. Νασιώκας, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο και Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά.

 

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

 

«Χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, που πάσχουν από βαριές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και προμηθεύονταν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, δυσκολεύονται τον τελευταίο καιρό να βρουν τα φάρμακά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι -λόγω και της υψηλής τιμής των συγκεκριμένων φαρμάκων- η απροθυμία των φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύσουν με φάρμακα τα νοσοκομεία με νοσοκομειακή τιμή, δηλαδή 13% κάτω της χονδρικής, αφού οι εταιρείες όχι μόνο δεν πληρώνονται εγκαίρως από τα νοσοκομεία, αλλά τους οφείλονται χρήματα από 2 και 3 χρόνια.

Με την υπ. αριθμ. ΔΥΓ3α/Γ.Π.151509/19-12-2008 Κοινή Υπουργική Απόφαση, μεταφέρθηκε η υποχρέωση διάθεσης των φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία, με τέτοιο τρόπο που δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί. Έτσι, εκ των πραγμάτων ανεστάλη η εφαρμογή της απόφασης και από τις 3-3-2009 και μετά η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη, αφού από τη μία τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν μπορούν να προμηθεύσουν τα φάρμακα και από την άλλη τα νοσοκομεία δεν έχουν προμηθευτεί ανάλογες ποσότητες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προμηθεύσουν τα φάρμακα στους ασθενείς.

Όσον αφορά δε την ταξινόμηση και τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων φαρμάκων ως “φάρμακα υψηλού κόστους”, αυτή δεν ενέχει καμία στοχευμένη παρέμβαση για την εξυπηρέτηση των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, παρά μόνο καταδεικνύει την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να απαλλαχθεί από τα ακριβά φάρμακα και να τα φορτώσει -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα ταμεία των ασφαλισμένων και τους ίδιους τους ασθενείς.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1. Τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω δύσκολη για τους ασφαλισμένους κατάσταση;

2. Αν προτίθεστε να αλλάξετε την ΚΥΑ, που ήδη έχει ανασταλεί, ούτως ώστε να γίνει λειτουργική και εφαρμόσιμη (συμφωνημένη με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο).

3. Αν προτίθεστε να αλλάξετε τον τρόπο ταξινόμησης και χαρακτηρισμού αυτών των φαρμάκων, με βάση τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, σε “νοσοκομειακά-κρατικά φάρμακα” για συγκεκριμένες σοβαρές παθήσεις, αντί της γενικής κατηγορίας “φάρμακα υψηλού κόστους”, που προβλέπεται στην ΚΥΑ».


Από τον Βασίλη Βενιζέλο

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς