Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το θέμα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από Έλληνες αθλητές

8/4/2008
Πόσο επικίνδυνες είναι και τι ισχύει γενικά για τα αναβολικά φάρμακα;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Πολλά από τα αναβολικά φάρμακα είναι επίσημα εγκεκριμένα για ιατρική χρήση και διακινούνται νόμιμα στα φαρμακεία για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο υπογοναδισμός, ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, σώζοντας μάλιστα ζωές σε πολλές περιπτώσεις.

Όλοι οι ελεγκτικοί οργανισμοί φαρμάκων όμως προειδοποιούν ότι τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται ΜΟΝΟ με συνταγή γιατρού και ΜΟΝΟ για τη θεραπεία συγκεκριμένων ενδείξεων, στις συνιστώμενες δοσολογίες και όχι για άλλους, μη-θεραπευτικούς σκοπούς.

«Πολύ ισχυρή» και «τοξική» χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η ουσία μεθυλτριενολόνη, η οποία μαζί με τη βουπρενορφίνη και το αντιοιστρογόνο περιλαμβάνεται στο μείγμα ουσιών που εικάζεται ότι χορηγήθηκε στους Έλληνες αθλητές της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες οι οποίοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ουσία κινδυνεύουν από σοβαρές παθήσεις του ήπατος και του προστάτη, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και σε καρκίνο. Η χρήση της ουσίας είναι απαγορευτική για τις γυναίκες, αφού προκαλεί, εκτός των άλλων, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών στα γεννητικά τους όργανα.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες οι οποίες ασχολούνται με τα στεροειδή φάρμακα και το θέμα του ντόπινγκ γενικότερα, η μεθυλτριενολόνη είναι ουσία, η οποία στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε καν να έχει βγει από τα ερευνητικά εργαστήρια και δεν προορίζεται για χρήση από τον άνθρωπο.

Οι ίδιες ιστοσελίδες αναφέρουν ακόμη ότι η ίδια η εταιρεία που κατασκεύασε τη συγκεκριμένη ουσία στα εργαστήριά της αποφάσισε να μην τη βγάλει στο εμπόριο, «αφού οι μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι είναι ιδιαιτέρως τοξική».

Η μεθυλτριενολόνη χορηγείται σε υγρή μορφή από το στόμα και δεσμεύει τους υποδοχείς των ανδρογόνων, οι οποίοι βρίσκονται στους μυς και στο λίπος ενός αθλητή. Αποτέλεσμα της δράσης της είναι να γίνεται καύση του λίπους με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ το ίδιο γρήγορα δυναμώνουν και οι μύες του αθλητή.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε πως ήδη διεξάγει ενδελεχείς ελέγχους για τις συνθήκες εισαγωγής, παραγωγής, διακίνησης και χρήσης παρόμοιων ουσιών. Χθες άνθρωποι του ΕΟΦ πήγαν στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και έκαναν έρευνα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε, ότι, για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, «ο ΕΟΦ θα είναι ο φορέας που θα διενεργεί τις αναλύσεις, τις έρευνες και θα πιστοποιεί όλα τα φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα αναβολικά φάρμακα είναι επίσημα εγκεκριμένα για ιατρική χρήση και διακινούνται νόμιμα στα φαρμακεία για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο υπογοναδισμός, ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, σώζοντας μάλιστα ζωές σε πολλές περιπτώσεις.

Όλοι οι ελεγκτικοί οργανισμοί φαρμάκων όμως προειδοποιούν ότι τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται ΜΟΝΟ με συνταγή γιατρού και ΜΟΝΟ για τη θεραπεία συγκεκριμένων ενδείξεων, στις συνιστώμενες δοσολογίες και όχι για άλλους, μη-θεραπευτικούς σκοπούς.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η προμήθεια των φαρμάκων αυτών από μη πιστοποιημένα διαδικτυακά φαρμακεία και από άλλες πηγές αμφιβόλου εγκυρότητας και ασφάλειας, καθώς οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν στον οργανισμό των χρηστών μόνιμες και σοβαρές βλάβες ή ακόμη και να σκοτώσουν.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ






Σχετικά άρθρα

Κ. Μητσοτάκης: 0% συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025
Β. Κοντοζαμάνης: Ο τομέας της υγείας από τους πιο ελκυστικούς τομείς για επενδύσεις
Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού
Αίτημα για κοινές δράσεις υπέρ του εμβολιασμού στην Ευρώπη
Από την Ομάδα Συντονισμού για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό