Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το 90% των παιδικών δηλητηριάσεων γίνεται εντός της κατοικίας

8/10/2016 4:50:42 μμ
Ένας υποτιμημένος κίνδυνος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ίσως πλέον έχουμε συνηθίσει ως ενήλικες την οδηγία «Μακριά από τα παιδιά» στις διάφορες συσκευασίες, όμως τα στοιχεία που ακολουθούν ίσως μας κάνουν να αναθεωρήσουμε.


Σύμφωνα με την νοσηλεύτρια Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Εμμανουέλα Αγγελή, το 90% των δηλητηριάσεων που συμβαίνουν στα παιδιά, γίνεται εντός του σπιτιού, ενώ το 81% των περιπτώσεων παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.


Η κ. Αγγελή μέσα από την συμμετοχή της στην 2η Επιστημονική Νοσηλευτική Ημερίδα «Νοσηλευτικοί Ορίζοντες» που διοργανώθηκε από το Νοσοκομείο Γρεβενών, διευκρινίζει πως, δηλητήριο είναι κάθε ουσία, η οποία όταν μπει στον οργανισμό, σε αρκετή ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ή προσωρινή βλάβη είτε προέρχεται από το φυσικό μας περιβάλλον όπως κάποιες τροφές, είτε αποτελεί τεχνητή όπως τα καθαριστικά.


Ακόμη σημειώνει πως: «Ο συχνότερος τρόπος δηλητηρίασης είναι η κατάποση από το στόμα, ενώ σπάνια γίνεται εισπνοή από το αναπνευστικό σύστημα ή απορρόφηση από το δέρμα. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του 2013, από το Κέντρο Δηλητηριάσεων, οι δηλητηριάσεις που αφορούν παιδιά, ηλικίας 0-14 ετών, καταλαμβάνουν το 52,2% του συνόλου των δηλητηριάσεων. Στη βρεφική ηλικία (0-1 έτους) είναι 3,4% επί των παιδικών δηλητηριάσεων.Πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι μεταξύ 1-5 ετών, οπότε συμβαίνει το 81% των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας. Στην ηλικία 5 - 10 ετών η συχνότητα είναι 11,9%, ενώ σαφής μείωση παρατηρείται στις ηλικίες 10 - 14 ετών (3,7%)»


Τα δεδομένα του Κέντρου Δηλητηριάσεων δείχνουν πως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η πιο συχνή αιτία δηλητηριάσεων είναι τα φάρμακα. Μάλιστα στις ηλικίες μεταξύ 1 έτους και 5 ετών, υπερτερούν τα διάφορα άλλα χημικά προϊόντα που βρίσκονται στο σπίτι όπως είδη οικιακής χρήσης, χημικές ουσίες και καλλυντικά. Έτσι η μέριμνα να βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία από τα μικρά παιδιά έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια τους.


Ο κυριότερος λόγος των δηλητηριάσεων στα παιδιά, σύμφωνα με την κ. Αγγελή, είναι η περιέργεια και η ανάγκη για εξερεύνηση του κόσμου με όλες τις αισθήσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της γεύσης. Έτσι το σπίτι αποτελεί μια ζώνη κινδύνου.


Μερικά στοιχεία γύρω από το είδος και τρόπο που δηλητηριάζονται τα παιδιά:


α) με το εθνικό και βιοτικό επίπεδο: 40% των δηλητηριάσεων στις υποανάπτυκτες χώρες οφείλονται στο φωτιστικό και θερμαντικό πετρέλαιο.


β) τις καθημερινές συνήθειες του λαού: χώρες που χρησιμοποιείται το γκάζι: δηλητηριάσεις με μονοξείδιο του άνθρακα.


γ) τη σύνθεση του πληθυσμού: παιδιά αγροτικών περιοχών δηλητηριάζονται ευκολότερα με φάρμακα και εντομοκτόνα.


δ) το ρεύμα της σύγχρονης συνταγογραφίας: ηρεμιστικά, αντιβιοτικά και αντιπυρετικά βρίσκονται πρώτα από σειράς συχνότητας στις φαρμακευτικές δηλητηριάσεις. Συγκεκριμένα τα: αναλγητικά (10%), καθαριστικά ή απολυμαντικά σκευάσματα (9,5%), καλλυντικά προϊόντα (9%) ξένα σώματα (5%), φυτά (4,7%), κατασταλτικά υπναγωγά φάρμακα (4,4%), αντιβηχικά σιρόπια (4,3%).

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Τα κρούσματα τείνουν να ξεπεράσουν αυτά του 2023






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics