Οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων Κρήτης επαναφέρουν στο προσκήνιο το καίριο ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τα φαρμακεία και ζητούν από την κυβέρνηση τη θεσμική αναγνώριση των φαρμακοποιών για τη συμβολή τους στον αντιγριπικό εμβολιασμό!
Με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, αναπληρωτή υπουργό κ. Πολάκη, αν.γ.γ. υπουργείου κ. Βαρδαρό, επισημαίνουν ότι ο πρόσφατος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο "τα φαρμακεία δύνανται να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής και πρόληψης της υγείας, ως ενεργό μέλος του δικτύου της Π.Φ.Υ.", αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα (λόγω αόριστης διατύπωσης). Καταθέσουν δε πολύ ενδιαφέροντα επίσημα στοιχεία από την Κρήτη αναφορικά με το επίκαιρο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το 90% των εμβολιασμών να λαμβάνουν χώρα στα φαρμακεία του νησιού!
Πιο αναλυτικά, "στα 543 φαρμακεία της Κρήτης (60 στο Λασίθι, 67 στο Ρέθυμνο, 130 στα Χανιά, 286 στο Ηράκλειο) έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα και για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, μέσω των φαρμακαποθηκών της Κρήτης (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) συνολικά 111.893 αντιγριπικά εμβόλια (τριδύναμα και τετραδύναμα αθροιστικά). Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμακαποθηκών, ωστόσο στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ποσότητες εμβολίων που πιθανόν προμηθεύτηκαν ορισμένα φαρμακεία απευθείας από τις εταιρείες (επομένως μιλάμε για μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων).
Οι εμβολιασμοί του πληθυσμού για την εποχική γρίπη, κατά 90% τουλάχιστον, έχουν πραγματοποιηθεί από τους φαρμακοποιούς της Κρήτης εντός των φαρμακείων. Αν λάβουμε υπόψιν τον πληθυσμό της Κρήτης, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, μπορούμε να πούμε πως οι φαρμακοποιοί της Κρήτης έχουν εμβολιάσει κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο παραπάνω από το ένα έκτο του πληθυσμού του τόπου!"
Σημειώνεται ότι όπως έχει επισημανθεί και από τον Π.Φ.Σ., ο αντιγριπικός εμβολιασμός μέσα στα φαρμακεία έχει τα εξής πλεονεκτήματα: αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού, ικανοποιημένους ασθενείς για την ταχύτητα και αμεσότητα της εξυπηρέτησης, σποσυμφόρηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, μείωση κόστους για τον ΕΟΠΥΥ (μη πρόκληση χρεωμένης επίσκεψης).
Εύλογα τονίζουν οι πρόεδροι ότι "το πραγματικό όφελος για το σύστημα υγείας, αν και θα μπορούσε να είναι μετρήσιμο με περαιτέρω έρευνα, είναι ανεκτίμητης αξίας όσον αφορά το ουσιαστικό ζητούμενο: το δείκτη υγείας του πληθυσμού. Την εποχή που η έξαρση της εποχικής γρίπης είναι στο απόγειό της και την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει τα πρώτα δεδομένα, ενώ παράλληλα τρέχει καμπάνιες υποστήριξης του εμβολιασμού, οι φαρμακοποιοί της Κρήτης εξακολουθούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Δεν μιλάμε πια για θεωρίες και πιθανότητες. Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας, ζωντανή και ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε, οι παρωπίδες ανήκουν στο παρελθόν και η διεθνής πραγματικότητα δείχνει το δρόμο."
Ως εκ τούτου, οι φαρμακοποιοί ζητούν πια "μετΆ επιτάσεως τη θεσμική αναγνώριση της ενεργού συμμετοχής μας στον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης. Δεν χρειάζεται κανένα άλλο επιχείρημα, ουδεμία άλλη συζήτηση, παρά μόνο η εξής απλή σκέψη:
Τι θα συνέβαινε αν δεν εμβολιάζαμε τους 112.000 συμπολίτες μας στην Κρήτη, εμείς, στα φαρμακεία μας; Και από την άλλη, πόσο ακόμα καλύτερα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης μπορούμε να επιτύχουμε, σε πανελλαδικό επίπεδο, από τη στιγμή που θα μας αναγνωρίσετε επίσημα τη δυνατότητα αυτή;"
Το υπόμνημα υπογράφουν οι: Τσικανδηλάκης Ιωάννης, πρόεδρος Φ.Σ.Ηρακλείου, Καλδής Κωνσταντίνος, πρόεδρος Φ.Σ.Λασιθίου, Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος, πρόεδρος Φ.Σ.Ρεθύμνου, Κατσαράκης Εμμανουήλ, πρόεδρος Φ.Σ.Χανίων.
Πληροφορίες από εδώ.