Οι προοπτικές στην αγορά του φαρμάκου έως το 2027 και η επίδραση στον κλάδο των φαρμακείων είναι το αντικείμενο πρόσφατης ανάλυσης από την IQVIA που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι φαρμακοποιοί στα συστήματα υγείας αλλά και τις νέες απαιτήσεις για το επάγγελμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αναλύσεις της IQVIA, οι δαπάνες για φάρμακα αναμένεται να φτάσουν το 1,9 τρισ. δολάρια έως το 2027, με το ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται κατά μέσο όρο 3-6% ετησίως, μετά τα προβλήματα στην αγορά που προκάλεσε η πανδημία έως και το 2022.
Παρόλα αυτά, παράγοντες ανάπτυξης θα είναι τα νέα φάρμακα, η λήξη πατεντών αλλά και η αυξανόμενη χρήση των βιο-ομοειδών. Ειδικά για τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, η ανάπτυξη σε όγκο εκτιμάται ότι θα είναι σταθερή ή μικρή, ωστόσο οι δαπάνες θα αυξηθούν πάνω από το 20%, καθώς θα χρησιμοποιούνται ευρέως καινοτόμα φάρμακα που έχουν υψηλότερες τιμές.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση, στις χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ, θα αφορά θεραπείες για το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά, τα αναπνευστικά και τα νευρολογικά νοσήματα, ενώ οι βιταμίνες και τα δερματολογικά φάρμακα θα έχουν την «τιμητική» τους σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
'Aλλα σημαντικά ευρήματα της ανάλυσης είναι ότι το 70% των νέων φαρμάκων την επόμενη 5ετία θα απαιτούν ειδική διαχείριση, χορήγηση και παρακολούθηση των ασθενών, ενώ το 50% θα είναι ψυχρής αλυσίδας.
Οι αλλαγές που αναμένονται στο φαρμακείο τα επόμενα χρόνια
Σύμφωνα με τους αναλυτές της IQVIA, οι φαρμακοποιοί αναλαμβάνουν, τα επόμενα 5 χρόνια και εξής, ένα διευρυμένο και πιο κρίσιμο ρόλο στα συστήματα υγείας, καθώς τα φάρμακα και η φαρμακολογία τους θα αφορούν μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικής φροντίδας υγείας.
Επιπλέον, δεδομένων των περιορισμένων προϋπολογισμών στην υγεία, οι φαρμακοποιοί θα βοηθήσουν ώστε να αποκομίζεται καλύτερο αποτέλεσμα από τα φάρμακα, ενώ θα είναι καθοριστικοί στην πρόσβαση σε θεραπείες για τους κατοίκους απομακρυσμένων ή φτωχότερων περιοχών.
Η IQVIA επίσης σημειώνει ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να χειρίζονται, να αποθηκεύουν και να διανέμουν περισσότερα φάρμακα που απαιτούν ειδικό χειρισμό και εξοπλισμό, ενώ, με αφορμή την ευρύτερη κατανάλωση βιο-ομειδών, προβλέπει πως θα αυξηθούν τα αυτοχορηγούμενα βιολογικά φάρμακα, τα οποία θα διατίθενται από κοινοτικά ή εξειδικευμένα φαρμακεία.