Ο τομέας της Υγείας μπαίνει για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο της διαπραγμάτευσης με στόχο το δημοσιονομικό συμμάζεμα της χώρας, με την περίφημη λίστα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι μεταρρυθμίσεις στην πολιτική του Φ.Π.Α., ο έλεγχος των δαπανών για την Υγεία με στόχο την παροχή και την ποιότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών χορηγώντας καθολική πρόσβαση, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς ωστόσο δημοσιονομικό αντίκτυπο και η μεταρρύθμιση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης, αποτελούν μεταξύ άλλων τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.
Η πολιτική του Φ.Π.Α. θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις, αναφέρεται αναλυτικά στην λίστα. Και όταν οι Έλληνες και κυρίως οι υγειονομικοί φορείς ακούν για αύξηση ή για αναπροσαρμογή του Φ.Π.Α., το μυαλό τους πάει εύλογα σε ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. στα φάρμακα, κάτι που απορρίπτει αναφανδόν φυσικά όλος ο κλάδος.
Η πλευρά των φαρμακοποιών αναμένει με αγωνία να αποκωδικοποιήσει η κυβέρνηση τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη και παράλληλα αναμένει με ενδιαφέρον την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Πάντως να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ετέθη μία ανάλογη σκέψη, είχε ξεσηκωθεί όλος ο κλάδος, ενώ οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, της φαρμακοβιομηχανίας και των Συλλόγων των ασθενών, τόνιζαν ότι μόνο «ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας φαντάζει στα μάτια τους το γεγονός της πιθανής αύξησης του συντελεστή του Φ.Π.Α., από το συντελεστή του 6,5% στο 8% ή και στο 10% όπως απαιτούσε η Τρόικα.
Όπως αναφέρει στο Onmed ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, «τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, έγιναν μια σειρά από αλλαγές, οι οποίες αδίκησαν κατάφωρα τα φαρμακεία χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα στον πολίτη και την χώρα.
Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση κέρδισε την αποδοχή των πολιτών και έγινε κυβέρνηση με σύνθημα την έξοδο από την κρίση με αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναμένουμε να είναι συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες ειδικά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα διορθώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι απορρυθμίσεις της προηγούμενης τετραετίας και οι οποίες μάλιστα δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ για την ελληνική οικονομία, τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος και την τσέπη του Έλληνα πολίτη».
Μια ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α., σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, θα σήμαινε αυτομάτως, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και μείωση των διαθέσιμων χρημάτων σε φάρμακα και είναι γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή, τα συμφέροντα των φαρμακοποιών συμπίπτουν με τα συμφέροντα όλων των συντελεστών του φαρμάκου.
Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. και του Φ.Σ.Α. αναφέρεται στο καθεστώς που επικρατεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αναφορικά με τον Φ.Π.Α., ο οποίος κυμαίνεται από μηδενικός έως και μικρότερος σε σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα: στην Ολλανδία 6%, στην Ισπανία 4%, στην Πορτογαλία 6%, στο Βέλγιο 6%, στη Γαλλία 2,1% και στη Σουηδία 0%.
Οι επόμενες ημέρες θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αποσαφήνιση της παραπάνω κατάστασης και ήδη ο κλάδος των φαρμακοποιών μοιάζει ετοιμοπόλεμος.