Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Tι συμβαίνει με τους φαρμακοποιούς;»

6/9/2012
Επίκαιρο άρθρο του γραμματέα του Φ.Σ. Ημαθίας, Αργύρη Φουκαλά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Επίκαιρο άρθρο του γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, Αργύρη Φουκαλά:


"Εύλογα αναρωτιέται ο κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης, μα καλά σε όλη την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που χτυπάει την χώρα μας τελικά μόνο οι φαρμακοποιοί δεν αντέχουν;


Υπάρχουν πολλές κατηγορίες συναλλασσομένων (εργολάβοι, προμηθευτές κ.λπ.) με το Δημόσιο που ασφυκτιούν από την αφερεγγυότητα και την ασυνέπεια του κράτους. Όμως υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Όλοι έχουν την επιλογή να συνεχίσουν ή όχι.


Με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι «δεμένοι» με το κράτος-ΕΟΠΥΥ με συλλογική σύμβαση, τρείς είναι οι επιλογές: οριστική καταγγελία της παραβιαζόμενης σύμβασης με δραματικές συνέπειες στο 90% των Ελλήνων ασφαλισμένων και των ιδίων, αναστολή ως μέσο πίεσης για εξόφληση (μέρους, δυστυχώς, κάθε φορά) των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή τέλος η συνέχιση χορήγησης επί πιστώσει όσο αντέχει το κάθε φαρμακείο απλήρωτο, μέχρι να αρχίσουν ένα-ένα ή 50-50 να κλείνουν ανά την Ελλάδα, τελειώνοντας τα αποθέματά τους. Κρυφή επιδίωξη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και αλυσίδων, για να αναλάβουν οι ίδιοι (βλ. βενζινάδικα) τον πλήρη μονοπωλιακό έλεγχο της αγοράς…


Από την άλλη, οι θεωρητικές λαϊκίστικες προσεγγίσεις κατευθυνόμενων μεγαλοδημοσιογράφων ή κυβερνητικών στελεχών (που άλλα έλεγαν προεκλογικά) «περί έλλειψης ευαισθησίας ή εκβιασμού προς την κοινωνία» ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική οικονομία και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά φαρμακεία και κάθε μέρα έχουν κατασχέσεις, κλείνουν ή μπαίνουν στον Τειρεσία λόγω χρεών.

 

Με λόγια, υποσχέσεις ή απειλές δεν χορηγεί σήμερα εμπόρευμα κανείς φαρμακοποιός ή μη, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν εξόφληση σε 0 (αντικαταβολή-αντικαρκινικά) - 20 μέρες.


Παρ? ότι λοιπόν πάλι απλήρωτοι, από 15 Ιουλίου επαληθεύουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα συνεχίζοντας να χορηγούν, όσο αντέχουν, φάρμακα στους «ασφαλισμένους», όλα όμως έχουν και τα όριά τους. Και να μπορούσαν όμως, ποιος θα συνέχιζε να πιστώνει έναν χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ που σχεδιάσθηκε άρον –άρον μόνο και μόνο για να ενώσει χρεωκοπημένα και μη ταμεία;


Οι απειλές και η απαράδεκτη τρομοκρατία των υπουργείου-ΕΟΠΥΥ, συμπαραστεκουμένων από Αθηναϊκά ΜΜΕ, εκτός των άλλων έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα όταν θεωρούν εθνικό καθήκον και υποχρέωση των φαρμακοποιών να συνεχίζουν να καταχρεώνονται για να πιστώνουν τον χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ για 5-6-8 μήνες, όταν αγοράζουν με αντικαταβολή ή πίστωση 20 -30 μέρες. «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».


Φυσικά ούτε κουβέντα για τις φαρμακευτικές εταιρείες που ενώ καρπώνονται το 78% της λιανικής τιμής του φαρμάκου δεν τις ενοχλεί κανείς, που εδώ και ένα χρόνο απαιτούν και παίρνουν μπροστά τα χρήματά τους ενώ όλοι αυτοί στρέφονται μόνο κατά των φαρμακοποιών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που ξεδιάντροπα αρνούνται να πληρώσουν το νομοθετημένο rebate (επιστροφή προς το κράτος) από πωλήσεις, χωρίς καμία επίπτωση…


Έτσι καταργείται η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων όπως έγινε με την ιατρική στον ΟΠΑΔ-ΟΓΑ-ΔΕΗ-ΟΤΕ κ.λπ. και σήμερα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους.


Επίσης δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ φαρμακείων ιδίως με την απειλούμενη κατ? επιλογήν εξόφληση όσων «υποσκύψουν», που όλα αυτά τα χρόνια του «πάρτι» δημιούργησαν πλούτο και αυτών που «με το σταυρό στο χέρι» λειτουργούσαν έντιμα και υπεύθυνα, με αποτέλεσμα τα δεύτερα να είναι από τα πρώτα που άρχισαν να κλείνουν όντας καταχρεωμένα στις τράπεζες ή τις φαρμακαποθήκες που ακολουθούν τη χρεωκοπία…


Άμεση συνέπεια οι έχοντες και κατέχοντες, όπως προανέφερα, να «πάρουν στα χέρια τους» τη διακίνηση λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου (καρτέλ) και τότε θα δούμε πραγματικούς εκβιασμούς και τιμές δυσθεώρητες.


Η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ υπογράφηκε σύμφωνα με το τότε οικονομικό περιβάλλον, όταν υπήρχε μεγάλη πίστωση από τις εταιρείες και η εξόφληση σε 45 μέρες (60 μέσο όρο) ήταν σε σχετικά αποδεκτά όρια. Σήμερα φυσικά αυτά ξεπεράστηκαν, πολύ περισσότερο όταν η καθυστέρηση ξεπερνά τους 4 μήνες (16 του ΟΠΑΔ).


Έχουμε λοιπόν και παραβίαση του Συντάγματος και των όρων της σύμβασης και αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι ασφαλισμένοι τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά καθώς και τη δύσκολη θέση των φαρμακοποιών-συμβούλων τους και βρίσκονται στο πλευρό τους μέχρι σήμερα, γιατί οι αγώνες είναι κοινοί 4 χρόνια τώρα απέναντι στο ανάλγητο και ανεύθυνο κράτος.


Ας καταλάβουν οι ανευθυνουπεύθυνοι ότι αν δεν εξοφληθούν τα χρωστούμενα δεν κινείται η αγορά-πώληση φαρμάκων. Στάση πληρωμών – στάση πωλήσεων με πίστωση (νόμος της αγοράς). Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους ασφαλισμένους του και όχι οι ενδιάμεσοι φαρμακοποιοί”.


Πηγή: Εφημερίδα «Λαός» Ημαθίας

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση