Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τι πρότεινε ο Ανδρέας Ξανθός για τις ελλείψεις φαρμάκων

24/4/2018 9:47:21 πμ
Από το Συμβούλιο των υπουργών Υγείας στη Σόφια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια της Βουλγαρίας βρέθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μίλησε για τη φαρμακευτική πολιτική, το μηχανισμό αξιολόγησης ΗΤΑ αλλά και για τις ελλείψεις στα φάρμακα.


Για το τελευταίο θέμα μάλιστα διατύπωσε πρόταση για τη διαχείρισή του: τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός ενιαίου συστήματος αναφοράς και ανάλυσης των ελλείψεων, που -κατά τον υπουργό- θα ενισχύσει την προβλεψιμότητα και την έγκαιρη αντιμετώπισή των ελλείψεων.


Στόχος θα είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση των ελλείψεων των φαρμάκων να ξεπεράσει στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και να ενισχύσει τη διαθεσιμότητά του φαρμάκου στα εθνικά συστήματα υγείας.


Εξάλλου, όπως είπε ο υπουργός, «η καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στις αναγκαίες για αυτούς θεραπείες και η αποφασιστική ανταπόκριση στις παραπάνω προκλήσεις, πρέπει να είναι ζήτημα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας και δέσμευσης για όλους μας».


Όσο για το ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση, στις παράλληλες εξαγωγές, στην απροθυμία εταιρειών να καλύψουν χώρες με μικρό πληθυσμό και στο χαμηλό περιθώριο κέρδους, τα οποία οδηγούν σε σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών ή στη συνέχεια της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Τιμές φαρμάκων και ΗΤΑ

Ο υπουργός στην παρέμβασή του έκανε επίσης λόγο για τις «μη βιώσιμες τιμές των νέων φαρμάκων» και την «ανάγκη επανεξέτασης του ευρωπαϊκού πλαισίου για το φάρμακο». Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με πρωτοβουλίες εθελοντικής συνεργασίας (όπως η «Συμμαχία της Βαλέτα»), καθώς -όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός- «έχει ωριμάσει η ιδέα της επεξεργασίας κοινών απαντήσεων σε επίπεδο Ε.Ε. στα κρίσιμα προβλήματα της προσιτότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων».


Ο κ. Ξανθός πιστεύει ότι για να υπάρξει ένα κοινωνικά ανταποδοτικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας προϋποτίθεται ότι υπάρχει διακρατική συνεργασία υπό την εποπτεία και τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν η κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών αλλά και η διαφανής και αμοιβαία επωφελής σχέση με τη βιομηχανία.


Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη χρησιμότητα του μηχανισμού αξιολόγησης ΗΤΑ που, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι σε θέση να δώσει αξιοποιήσιμα δεδομένα, αξιόπιστη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και ορθολογική κατανομή των δημόσιων πόρων. «Η επένδυση σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αξιολόγησης, κατάρτισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών συνιστά κρίσιμο βήμα ενιαίας μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των φαρμάκων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των χωρών και των κοινωνιών της Ευρώπης απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία. Το βήμα αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με ενίσχυση του διαλόγου για αλλαγές στους μηχανισμούς τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, με περισσότερη διαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D), με νέα μοντέλα αποζημίωσης ειδικά των θεραπειών υψηλού κόστους» σχολίασε ακόμα ο υπουργός.

 

 

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τόσο οι ιώσεις όσο και τα διαχρονικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση στην αγορά






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια