Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών φαρμακοποιών και λοιπών επαγγελματιών υγείας

10/5/2013 6:14:22 μμ
Γίνεται ρητή αναφορά στη διάθεση φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Μόνο στα φαρμακεία επιτρέπεται η πώλησή τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έως την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά το νομοσχέδιο για την «αυστηροποίηση ποινών φαρμακοποιών και λοιπών επαγγελματιών Υγείας». Με το νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηρές ποινές για όλους τους παραβάτες.

 

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντανακλούν την ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να τεθεί οριστικό τέλος σε παράνομες και δόλιες συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί και που αποτελούν εθνική κλοπή.


Απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα δεν χωρεί καμία επιείκεια, αλλά αντιθέτως η Πολιτεία οφείλει να σκληρύνει τη στάση της, να εντείνει τους σχετικούς ελέγχους και να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των επιβαλλόμενων ποινών και κυρώσεων, ώστε να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων βλαπτικών και παράνομων φαινομένων που κατά καιρούς έχουν βλάψει το κοινό καλό και έχουν μετατρέψει το ύψιστο αγαθό της υγείας σε προϊόν "παρεμπορίου" και πηγή παράνομου πλουτισμού».

 

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Την επιβολή χρηματικού προστίμου από 5.000 ως 100.000 ευρώ όταν οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων δεν αναγράφουν, όπως υποχρεούνται, στα τιμολόγια (κατά τη διάθεση των σκευασμάτων) και τον εννεαψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμα από τον ΕΟΦ (barcode).

- Σε περίπτωση μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φαρμακευτικό σκεύασμα, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο από 30.000 ως 1 εκατ. ευρώ.

- Αν οι κάτοχοι αδείας χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων που εξάγουν στη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους από 100.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ. Ανάλογο πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους εξάγουν ή συλλέγουν φάρμακα προς εξαγωγή κατά την περίοδο που ισχύει απαγόρευση της δραστηριότητας αυτής λόγω ελλείψεων φαρμάκων.

 

Στο νομοσχέδιο γίνεται μνεία και στη διακίνηση φαρμακευτικών ειδών μέσω Διαδικτύου, η οποία «εμπεριέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία, όπως για παράδειγμα πλαστότητα φαρμάκων, αδιευκρίνιστες πηγές τροφοδοσίας κλπ.».

Όπως σημειώνεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί που λειτουργούν φαρμακεία απαγορεύεται αυστηρώς να διαθέτουν διά του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη, των οποίων η διάθεση έχει ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο στα λειτουργούντα φαρμακεία».

 

Πηγή: ygeia360.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση