Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


«Τι πρέπει να αλλάξει στο φάρμακο»

5/11/2012
?Αρθρο του προέδρου του Ε.Ο.Φ., Γιάννη Τούντα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

’ρθρο του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), Γιάννη Τούντα:


"Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά περίπου 2 δισ. ευρώ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της προσπάθειας για τη δημοσιοοικονομική εξυγίανση της χώρας. Η επιτυχία αυτή οφείλεται περισσότερο στις σημαντικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και λιγότερο στα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, η θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, η αναπροσαρμογή της ιδίας συμμετοχής, κ.ά., τα οποία καθυστέρησαν να εφαρμοστούν, κυρίως λόγω των αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης.


Η καθυστέρηση αυτή δεν κόστισε μόνο ένα διαφυγόν όφελος πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά επιπλέον δυσχέρανε την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων στρεβλώσεων που χαρακτηρίζουν την αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας.


Βασική αιτία των καθυστερήσεων αυτών υπήρξε η απουσία ενός ενιαίου κέντρου για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, τον έλεγχο της φαρμακευτικής πολιτικής. Σε όλο το διάστημα της τελευταίας διετίας, αλλά και προηγουμένως, δεν υπήρξε ποτέ ενιαία και σταθερή εθνική πολιτική για το φάρμακο. Τα ζητήματα του φαρμάκου αντιμετωπίζονταν περιστασιακά, αποσπασματικά και συχνά στο παρά πέντε λόγω τρόικας, με αποτέλεσμα η πολιτική τιμολόγησης να αλλάζει κάθε λίγο, η Θετική Λίστα τη μία να θεσμοθετείται και την άλλη να καταργείται ή να μην εφαρμόζεται και τελικά τον λογαριασμό να πληρώνει η κοινωνική ασφάλιση και ο έλληνας φορολογούμενος.


Το πρώτο λοιπόν που θα πρέπει να αλλάξει είναι να διαμορφωθεί εθνική πολιτική για το φάρμακο 3ετούς ή 5ετούς προοπτικής, που θα θέσει εθνικούς στόχους όχι μόνο για τις δαπάνες, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των στρεβλώσεων και τον εξορθολογισμό της αγοράς του φαρμάκου.


Όμως μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να παράγεται από το γραφείο του εκάστοτε βραχύβιου κατά κανόνα αρμόδιου υπουργού ή υφυπουργού Υγείας. Από την αρχή της θητείας μου ως προέδρου του Ε.Ο.Φ. είχα εισηγηθεί τη λειτουργία ειδικής επιτροπής ή ομάδας με τη συμμετοχή των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του Ε.Ο.Φ., η οποία θα σχεδιάζει, θα εφαρμόζει, θα ελέγχει και θα αξιολογεί τα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής. Που θα συνδιαλέγεται συντεταγμένα με τους κοινωνικούς εταίρους (εταιρείες, φαρμακοποιούς και γιατρούς), οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σύμμαχοι και όχι ως αντίπαλοι της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Που θα διαπραγματεύεται αποτελεσματικά με την τρόικα, κάτι που δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητικά ως σήμερα και που θα προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης του φαρμάκου και στην εφαρμογή της Θετικής Λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων με νέα λιγότερο προβληματικά και περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα.


Η ισχύουσα τιμολόγηση που νομοθέτησε ο Α. Λοβέρδος και εξειδίκευσε με τις πρόσφατες αγορανομικές διατάξεις ο Μ. Σαλμάς, όντως επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Μόνο που πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα τιμολόγησης, που όχι μόνο παράγει λάθη αλλά και οδηγεί ορισμένα φάρμακα σε εξοντωτικές τιμές πολύ χαμηλότερες από τις χαμηλότερες της Ευρώπης, γεγονός που θα τα οδηγήσει σε απόσυρση σε βάρος της υγείας του έλληνα ασθενή.


Ο Ε.Ο.Φ., αν και ανέλαβε μόλις πρόσφατα την ευθύνη της τιμολόγησης, έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια σε χρόνο ρεκόρ να διορθώσει τα προβλήματα αυτά, με πλήρη διαφάνεια. Ωστόσο, η εμπειρία αυτή κατέστησε σαφές ότι το επόμενο δελτίο τιμών πρέπει να στηρίζεται σε μια πιο απλή τιμολογιακή διαδικασία που θα εξασφαλίζει ισοδύναμα οικονομικά οφέλη.


Αλλά και τα κριτήρια της Θετικής Λίστας πρέπει να αλλάξουν, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται χαμηλή ασφαλιστική τιμή για τα αποζημιούμενα φάρμακα, χωρίς όμως να αποκλείονται νέα καινοτόμα φάρμακα, αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποκλείονται πολλά φάρμακα και κυρίως πολλές συσκευασίες και περιεκτικότητες που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό θεραπευτικό όφελος, ενώ αντίθετα επιβαρύνουν την κοινωνική ασφάλιση”.


Πηγή: Το Βήμα

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα είναι πρώτη νέα παραγωγική εγκατάσταση της εταιρείας στον 21ο αιώνα
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024






Σχετικά άρθρα

Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Κ. Μητσοτάκης: 0% συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025