Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για τις διανυκτερεύσεις και τη συμβουλή των φαρμακοποιών

16/2/2018 10:33:26 πμ
Δείτε τον τιμοκατάλογο 6 χωρών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν και στη χώρα μας φαίνεται ότι είμαστε ακόμα μακριά από τις αποζημιούμενες υπηρεσίες των φαρμακοποιών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε toallofarmakeio.blogspot.gr, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η υπερωριακή αμοιβή αλλά και η κοστολόγηση της επιστημονικής συμβουλής είναι μια πραγματικότητα για τους φαρμακοποιούς.


Όπως σημειώνουν οι συντάκτες, κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της: σε άλλες υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το «επείγον περιστατικό», σε άλλες εξαιρείται το «ελεύθερο ωράριο», σε άλλες χώρες είναι σταθερό, σε άλλες μεταβαλλόμενο. Η ουσία πάντως είναι ότι οι φαρμακοποιοί αμείβονται για να εξυπηρετούν πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, ενώ π.χ. η Ελβετία φτάνει και στο σημείο να διαχωρίζει ξεκάθαρα την πώληση του προϊόντος από την επιστημονική συμβουλή.


Δείτε τα παραδείγματα από 6 χώρες:

ΕΛΒΕΤΙΑ

Στα 7,50 ευρώ ανέρχεται το κόστος συμβουλής του φαρμακοποιού ανεξαρτήτως ώρας. Επιπρόσθετα, από τις 23:00 έως τις 08:00 το πρωί, υπάρχει επιπρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, η οποία συνήθως κυμαίνεται από 10-20 φράγκα (20-30 ευρώ), ανάλογα με την περίσταση.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του Ελβετός φαρμακοποιός, «είμαστε υποχρεωμένοι να απασχολούμε προσωπικό (το οποίο πρέπει να πληρωθεί) για τις εφημερίες, για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών και για τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Δεν δέχομαι να προσέρχονται άνθρωποι απλά γιατί θέλουν καραμέλες ή είδη υγιεινής. Δοκίμασα στην αρχή με 10 φράγκα, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τα μη επείγοντα, οπότε ορίστηκε υπερωριακή αμοιβή 20 φράγκα».

ΓΑΛΛΙΑ

Το κόστος εξυπηρέτησης της υπερωριακής αμοιβής ξεκινάει από τα 2 ευρώ για τις ώρες 20:00-21:00, το οποίο ανεβαίνει στα 6 ευρώ μετά τις 21:00.

Την Κυριακή και στις αργίες η υπερωριακή αμοιβή είναι στα 4 ευρώ.

ΔΑΝΙΑ

Στα 20,65DKK= περίπου 2,8 ευρώ είναι η υπερωριακή αμοιβή για την εξυπηρέτηση από τις 20:00-8:40 (της επόμενης ημέρας) για τις καθημερινές.

Το ίδιο ποσό χρεώνεται από τις 17:00 του Σαββάτου έως τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας.

Εξαίρεση αποτελεί η εκτέλεση συνταγών που είναι γραμμένη την ίδια ημέρα.

ΙΤΑΛΙΑ

Στα 7,50-10 ευρώ κυμαίνεται η υπερωριακή αμοιβή για τα φαρμακεία που διανυκτερεύουν υποχρεωτικά πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, πλην των διευρυμένων κατ' επιλογή.

ΒΕΛΓΙΟ

Το φαρμακείο που διανυκτερεύει επίσημα χρεώνει υπερωριακή αμοιβή 8 ευρώ/ιατρική συνταγή που εκτελείται μεταξύ 21:00-7:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Τις Κυριακές και αργίες, το επίσημα εφημερεύον φαρμακείο λαμβάνει τέλος 5 ευρώ ανά παραγγελία που εκτελείται τις ώρες: 7:00-21:00.

Τα διευρυμένα φαρμακεία (τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες λίστες εφημεριών) χρεώνουν 2 ευρώ μεταξύ 7:00-21:00.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Το κόστος εξυπηρέτησης για τις ώρες 19:00-22:00 ανέρχεται στα 5,78 ευρώ. Για τις ώρες είναι 22:00-08:00 της επόμενης ημέρας αυξάνεται και φτάνει στα 12.71 ευρώ.

Τις Κυριακές και τις αργίες υπάρχει τέλος 5,78 ευρώ από το πρωί στις 8:00 έως τις 19:00 το απόγευμα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Είναι η χώρα με το πιο «απελευθερωμένο μοντέλο». Έως το 2012, η υπερωριακή αμοιβή ήταν ορισμένη από το κράτος. Από το 2012 και μετά όμως, τόσο η τιμολόγηση των φαρμάκων όσο και η επιστημονική συμβουλή ακολουθούν τους κανόνες τις ελεύθερης αγοράς. Το τι επιφυλάσσει αυτό το μοντέλο, μπορούμε να το δούμε στην άλλη πλευρά του Ωκεανού, όπου μια ένεση επινεφρίνης κοστολογείται έως και 700 δολάρια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα φαρμακεία μπορούν να χρεώσουν για επείγοντα περιστατικά τέλος των 2,50 ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτεται από την ασφάλεια, εφόσον ο γιατρός έχει τσεκάρει πάνω στη «νυχτερινή» συνταγή ότι το περιστατικό είναι επείγον.

Επίσης στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ο ABDA (ο αντίστοιχος Π.Φ.Σ.) ορίζει το κόστος της επιστημονικής συμβουλής στα 8,35 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα το κόστος τιμολογείται ελεύθερα.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Στο Innsbruck υπάρχουν αρκετά φαρμακεία που είναι ανοιχτά συνήθως έως τις 18.00, τα οποία ωστόσο έχουν κλείσει για μεσημεριανό διάλειμμα. Μετά τις 18:00 υπάρχει μόνο εφημερεύον φαρμακείο, το οποίο χρεώνει υπερωριακή αμοιβή της τάξεως των 3-4 ευρώ.

Ο φαρμακοποιός επίσης πληρώνεται νυχτερινές υπερωρίες μέσω του «PharmaceuticalFund», ενός οργανισμού που αναλαμβάνει επίσης και ένα μεγάλο μέρος του μισθού των υπαλλήλων φαρμακοποιών.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση