Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τι πιστεύουν οι πολίτες για την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ;

21/6/2016 11:19:13 πμ
Έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Την άποψη των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τους γιατρούς, για τα ΜΥΣΥΦΑ και τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας αποτυπώνει έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πάνω από έναν στους δύο κατοίκους της Θεσσαλονίκης δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας (56,7%). Ειδικά στους οικογενειάρχες με ανήλικα παιδιά το ποσοστό εκτινάσσεται στο 66%. Ικανοποιημένο εμφανίζεται το 13,9%, ενώ «στη μέση» βρίσκεται το 26,3%.
Μάλιστα, το ποσοστό της δυσαρέσκειας αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε μόλις ένα χρόνο, καθώς το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 51,4%.
Αντίστοιχα, μειώθηκε και το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ικανοποιημένοι, που πέρσι τέτοια εποχή ανερχόταν στο 22,9%.
Η έρευνα ήταν ποσοτική, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1059 ατόμων, κατοίκων του Ν. Θεσσαλονίκης.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Όπως κατέδειξε η έρευνα, το 62% των ερωτηθέντων (87,5% στους πολίτες με εισόδημα άνω των 1000€) επισκέπτεται συχνότερα ιδιώτη γιατρό, με τα νοσοκομεία να ακολουθούν με σημαντική διαφορά, στο 39,4%.

Το 30,9% επιλέγει ιδιωτικές κλινικές, μόλις το 29,4% τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ, από 32,7% πέρσι, ενώ ακόμη πιο κάτω, στο 15% Κέντρα Υγείας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως, το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν ιδιωτικά ιατρεία αυξήθηκε συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου του 2015, όταν το ποσοστό ανερχόταν στο 53,3%. Αλλά μικρή αύξηση καταγράφει το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν νοσοκομείο (+5,1%).

Τα ιδιωτικά ιατρεία φαίνεται πως είναι η επιλογή των πολιτών κυρίως για τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας (45,3%), ενώ σε σταθερή βάση για check up τα επιλέγει το 15,3%, για συγκεκριμένες εξετάσεις το 11%, για παρακολούθηση μόνιμου προβλήματος υγείας 10,2%, για οποιαδήποτε ενόχληση το 9,3%, ενώ εκείνοι που δεν επισκέπτονται ποτέ ιδιωτικό ιατρείο είναι μόλις 7,1% (από 12,4% τον περσινό Ιούνιο).

Η μέθοδος «στόμα με στόμα» παραμένει ο βασικός τρόπος που οι πολίτες επιλέγουν τους ιδιώτες γιατρούς, με το 55,2% να δηλώνει πως τους βρίσκει
μέσω φίλων και γνωστών, καταγράφοντας μάλιστα σημαντική αύξηση κατά 22,1% από πέρσι. Με σύσταση άλλων γιατρών δηλώνει πως τους επιλέγει το 15%, μέσω internet το 12,2%, μέσω τηλεφωνικού καταλόγου το 7,4% και μέσω ιδιωτικής ασφάλισης το 1,1%.

Το 18,7% των ερωτηθέντων έχει κάνει ιδιωτική ασφάλιση (31,3% για εισοδήματα άνω των 1000€), με το 81,8% να την ξεκίνησε τα τελευταία 2 χρόνια.

Φάρμακα

Χειρότερη εξέλιξη χαρακτηρίζουν την προμήθεια των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων, πάνω από 2 στους 5 πολίτες (43,1%, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 51% στα άτομα άνω των 65 ετών), καμία επίπτωση δεν διαβλέπει το 23,5% και θετικό το βλέπει το 16,7%.

Ωστόσο, διχασμένοι εμφανίζονται στις συνέπειες που θα έχει αυτή η αλλαγή στην τιμή των φαρμάκων, με όσους θεωρούν ότι θα αυξηθεί να έχουν μικρό προβάδισμα, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό όσων απέφυγαν να απαντήσουν (28,9%).

Ειδικότερα, 29,5% εκτιμά ότι θα αυξηθούν και 26,9% ότι θα μειωθούν.

Πληροφορίες: virus.com.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών