Η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα και εξετάσεις είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας του υπουργού Υγείας που θα "παραδώσει" ο απερχόμενος κ. Αδωνις Γεωργιάδης στο νέο επικεφαλής του υπουργείου της Αριστοτέλους, κ. Μάκη Βορίδη.
Τα φαρμακεία
Η περικοπή του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από 19% στο 15% είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ για τη χώρα που πρέπει να έχει διευθετηθεί έως τις 19 Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup.
Ο κ. Γεωργιάδης επιχειρούσε να βρει τις τελευταίες εβδομάδες τη χρυσή τομή στο θέμα του ποσοστού κέρδους, ώστε να ικανοποιήσει την τρόικα αλλά και να μην προκαλέσει νέα σύγκρουση με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Στο πλαίσιο αυτό είχε ανακοινώσει ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαθέτουν από τα φαρμακεία τα σκευάσματα για τις σοβαρές παθήσεις –τα λεγόμενα και ακριβά φάρμακα (Φ.Υ.Κ.)– τα οποία διαθέτουν σήμερα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ. Το ποσοστό κέρδους για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων θα είναι μεσοσταθμικά πιο χαμηλό από το ισχύον στα άλλα φάρμακα – η σχετική υπουργική απόφαση πρόβλεπε κλιμακωτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με την αξία του φαρμάκου. Ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν είχε αντιδράσει προσβλέποντας στον υψηλό τζίρο αυτών των φαρμάκων, τον οποίο τους είχε αφαιρέσει προ τριετίας η εφαρμογή του μνημονίου.
Οι ανασφάλιστοι
Ο χάρτης των ανασφάλιστων και τα σημεία πρόσβασης στο φάρμακο και τη νοσηλεία στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται πια στη χώρα μας, με τους 1,9 εκατ. ανασφάλιστους, είναι θέμα που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες «πηγαινοέρχεται» μεταξύ υπουργείων Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας. Το θέμα της νοσηλείας τους έκλεισε πριν από μερικές ημέρες, με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι οι ανασφάλιστοι θα μπαίνουν για νοσηλεία με παραπεμπτικό γιατρού του ΠΕΔΥ και απόφαση τριμελούς επιτροπής του οικείου νοσοκομείου. Αναλόγως είχε ανακοινωθεί ότι οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα με βάση το εισόδημά τους και το χρονικό διάστημα της απώλειας της ασφαλιστικής τους ικανότητας με αφετηρία το 2011 και μετά. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση που θα ρύθμιζε τα μείζονα αυτά ζητήματα δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Και ως φαίνεται θα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη που θα υπογράψει ο νέος υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.
Το μέτωπο με τις ιδιωτικές κλινικές
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο μεταξύ υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ). Τα μέτρα του rebate (έκπτωση επί του τζίρου τους) και του claw back (αυτόματη επιστροφή της προϋπολογισθείσας δαπάνης), του ΕΟΠΥΥ υποχρεώνουν σε σημαντικές επιστροφές χρημάτων τις ιδιωτικές κλινικές -το 45% του ετήσιου τζίρου τους όπως υποστηρίζουν- πυροδότησε μπαράζ ανακοινώσεων και σκληρών εκφράσεων εκατέρωθεν.
Η ΠΕΙΚ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα προχωρήσει σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας, απόφαση η οποία ουσιαστικά πλήττει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς θα νοσηλεύονται μεν στις ιδιωτικές κλινικές αλλά θα πληρώνουν οι ίδιοι τα νοσήλια. σε Επίσχεση Εργασίας. ?μεση ήταν η απάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού, που ανακοίνωσε θα διακοπούν οι συμβάσεις του Οργανισμού αμέσως με όσες κλινικές προχωρήσουν σε κινητοποίηση.
Πηγή: protothema.gr