Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τί κοινό έχουν τα ελληνικά με τα γερμανικά φαρμακεία;

11/3/2016 9:28:38 πμ
Διαβάστε τι λέει ο πρόεδρος της ABDA, Friedemann Schmidt
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Η κρίση στο φαρμακείο δείχνει να παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις αφού, εκτός από την Ελλάδα, σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται και τα φαρμακεία της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα του www.iatronet.gr , σύμφωνα με τον  φορέα φαρμακοποιών (ABDA), τα φαρμακεία της συγκεκριμένης χώρας κλείνουν με υπερδιπλάσια συχνότητα σε σχέση με όσα ανοίγουν.


Τον περασμένο χρόνο, έκλεισαν 346 και άνοιξαν μόλις 154, με τον αριθμό των λειτουργούντων φαρμακείων να ανέρχεται σε 20.249. Ο μεγαλύτερος αριθμός φαρμακείων που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γερμανία είναι 21.602, το έτος 2008. Ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση με την Ελλάδα, όπου λειτουργούν περίπου 11.000 φαρμακεία. Ο αριθμός αυτός δεν είναι καν υποδιπλάσιος από τον αντίστοιχο της Γερμανίας, η οποία έχει σχεδόν οκτώ φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από της χώρας μας!

Στην Ελλάδα, αναλογούν δέκα φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία η αναλογία είναι 2,5 προς 10.000.


Η αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο στην Ελλάδα είναι περίπου τριπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλάσια από αυτή της Ισπανίας, και περίπου τριπλάσια από αυτή της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η πυκνότητα, ωστόσο, των φαρμακείων στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η αναλογία είναι 3,1 φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους.

Ο πρόεδρος της ABDA, Friedemann Schmidt εκτιμά πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων σε τοπικό επίπεδο είναι έντονος. Πολλά μικρά φαρμακεία – σημειώνει – έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Schmidt, δεν υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον και σταθερές οι αποδοχές. Στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων δεν υπάρχει σε επίπεδο τιμών, αλλά σε τομείς, όπως η θέση τους και οι υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό.

 

Εκτός από φάρμακα, πωλούν προϊόντα, όπως καλλυντικά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικό γάλα και συναφή προϊόντα. Περίπου τα δύο τρία του τζίρου προέρχεται από την πώληση φαρμάκων και περίπου το 10% έως 15% από τη διάθεση καλλυντικών, ενώ ένα 15% αφορά ΜΥΣΥΦΑ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση