Μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με την εταιρεία ABBOTT και τη στρατηγική πωλήσεων του προϊόντος FreeStyle® Libre with Flash technology, ενός νέου μετρητή σακχάρου.
Στην Ελλάδα η εταιρεία διαφημίζει και πουλάει το προϊόν απευθείας στους καταναλωτές, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τα φαρμακεία, πολιτική που –όπως αποδεικνύεται μετά τα τελευταία δεδομένα– ακολουθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειωτέον επίσης ότι στην Ελλάδα αυτό το προϊόν δεν αποζημιώνεται.
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, σύμφωνα με ανάρτησή του στο facebok, συζήτησε το επίμαχο ζήτημα στο Advisory Working Group της PGEU (Ένωση Φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σε στρογγυλό τραπέζι στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες πληροφορήθηκε λοιπόν τα εξής:
- Βέλγιο: Αποζημιώνεται μόνο για συγκεκριμένους ασθενείς (με διαβήτη τύπου 1) και χορηγείται στο νοσοκομείο.
- Ιρλανδία: Η Abbott έχει πλέον ξεκινήσει το Freestyle Libre στην ιρλανδική αγορά και φαίνεται να το πωλούν απευθείας στους ασθενείς / καταναλωτές, όπως και σε άλλες αγορές της Ε.Ε. Η συσκευή δεν διαθέτει ακόμη την έγκριση αποζημίωσης.
- Ιταλία: Η ίδια κατάσταση όπως και στην Ελλάδα.
- Ολλανδία: Κυκλοφορεί στην αγορά το προϊόν, αλλά δεν υπάρχουν αποκλειστικά δικαιώματα για τη διανομή του.
- Πορτογαλία: Διατίθεται μέσω διαδικτύου κατευθείαν στους ασθενείς και όχι στα φαρμακεία.
- Βουλγαρία, Γαλλία και Σλοβακία: Το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά.
Συνάντηση με στελέχη της ABBOTT
Στην ίδια ανάρτηση, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι για το ίδιο θέμα πραγματοποίησε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της ABBOTT στα γραφεία του Συλλόγου.
Οι εκπρόσωποι της
ABBOTT διαβεβαίωσαν πως
υπάρχει η επιθυμία να συνεργαστούν με τα φαρμακεία, ωστόσο η απόφαση έχει ληφθεί από τα
κεντρικά της εταιρείας, η δε συγκριμένη τακτική είναι πανευρωπαϊκή και αφορά μόνον
το συγκεκριμένο προϊόν.
Ο Κ. Λουράντος ξεκαθάρισε ότι αυτή η απάντηση δεν ικανοποιεί τον κλάδο και ότι μπορεί να αντιδράσει ανάλογα, ενώ αναφέρει ότι «φάνηκαν δε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός ότι το θέμα το έχουμε φέρει και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και θα συζητηθεί στις 17 Νοεμβρίου στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών».
Κατά τον κ. Λουράντο, το θέμα είναι σοβαρό για όλο τον κλάδο στην Ευρώπη, αφού αποτελεί απόφαση των κεντρικών γραφείων της ΑΒΒΟΤΤ και ανοίγει το δρόμο για επέκταση της ίδιας πολιτικής και σε άλλα προϊόντα.