Με βασικά στοιχεία την υποχρηματοδότηση αλλά και τα χρέη θα μπει το νέο έτος για τον πολυδιαφημισμένο και προβεβλημένο ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έντονο προβληματισμό για το μέλλον του φορέα και επιχειρεί με κάθε τρόπο να λύσει το λαβύρινθο της έλλειψης ρευστού. Τι θα δούμε από τον ΕΟΠΥΥ το νέο χρόνο…
Ότι ξεκινά με πρόβλημα τελειώνει και με πρόβλημα λέει ο λαός και φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι στον ΕΟΠΥΥ. Ο φορέας μέχρι στιγμής δεν έχει ανακάμψει οικονομικά παρά την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσηλεία.
Και τα χειρότερα έρχονται καθώς ο οργανισμός δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του και το νέο χρόνο.
Άλλωστε η δόση των δανειστών μας (περίπου 1,5 δισ. μπαίνει στα ταμεία του φορέα) είναι μόνο μια μικρή ανάσα και ουχί το βασικό «φάρμακο» για τον ΕΟΠΥΥ. Το ρευστό που θα απορροφηθεί είναι μόλις μια σταγόνα για να σβήσει η φωτιά των χρεών του Οργανισμού, δεδομένου ότι καθημερινά αντί να μειώνονται οι οφειλές αυξάνονται.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ που έμειναν ως κληρονομιά για το 2012 είναι κοντά στα 2 δισ. τα οποία μηδενίζονται με την καταβολή της δόσης και με τη γνωστή μέθοδο του συμψηφισμού και της… διαγραφής.
Βέβαια το πρόβλημα δε λύνεται. Ο Οργανισμός παράγει μηνιαίως αρκετά εκατ. ευρώ χρέος αφού η χρηματοδότησή του είναι πολύ μικρότερη από τις ανάγκες του. Καθόλου τυχαία αφού ο ΕΟΠΥΥ από την πρώτη μέρα της γέννησής του παρουσίαζε οικονομικά προβλήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι αρχικά τον Νοέμβριο του 2011, η διοίκηση του φορέα γνώριζε ότι είχε να ξοδέψει 7,8 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Μόλις όμως δύο μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2012, αποκαλύπτεται ότι τα 7,8 δις απλά... δεν υπάρχουν. Τα χρήματα περιορίσθηκαν στα 5,8 δισ. ευρώ γεγονός που σήμαινε και την ελαχιστοποίηση της κάλυψης για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους.
Όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν καθώς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και τα 5,8 δισ. έγιναν... 4,6 δισ., όσα τελικά υπήρχαν για να ξοδευτούν στον ΕΟΠΥΥ.
Η εικόνα θα χειροτερέψει το 2013 για τους ασθενείς αφού οι συνεχώς μειωμένες εισφορές στα Ταμεία αλλά και η μειωμένη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να δημιουργήσει καλύτερα οικονομικά δεδομένα, τον αφήνουν έκθετο και το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε καταγράφεται ραγδαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εξαιτίας της αύξησης των ανέργων που αγγίζουν πλέον το 26% αλλά και η παράλληλη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 25%.
Όμως τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους καθώς αν δεν βγούνε οι υπολογισμοί της τρόικας τότε το κονδύλι συμμετοχής θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Το επόμενο νέο χαράτσι αναμένεται και πάλι στα φάρμακα. Το 2012 δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τη φαρμακευτική δαπάνη έστω κι αν υποστηρίζει το αντίθετο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς.
Η τρόικα, καιρό τώρα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αλλάξουν πλήρως τα ποσοστά συμμετοχής για όλους στη φαρμακευτική δαπάνη και να προσαρμοστούν στα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι? αυτό άλλωστε και διαφοροποιείται σε λίγες ημέρες και το ποσοστό συμμετοχής με τους ασθενείς να πληρώνουν το 25% της γνωστής συμμετοχής αλλά και το μισό της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή που θα προσδιορισθεί.
Πηγή: iatropedia.gr