Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι διεκδικούν οι φαρμακοποιοί πριν από τις εκλογές

15/1/2019 10:14:06 πμ
Πιέζουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παρά την πολιτική αστάθεια των ημερών, οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν να πιέσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στις θεσμικές διεκδικήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) ενημερώνει τα μέλη του ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2018 ευρεία αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο Κυριάκο Θεοδοσιάδη συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και έλαβε διαβεβαιώσεις «ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση» στα αιτήματά του.

Οι διεκδικήσεις του κλάδου των φαρμακοποιών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Π.Φ.Σ. τα αιτήματα του κλάδου είναι: 

  • 1. Παράταση προθεσμιών διαδικασίας εκκαθάρισης ΕΟΠΥΥ

«Το ζήτημα είναι επείγον», σχολιάζει ο Π.Φ.Σ. και απαιτεί άμεση ρύθμιση για τη συνέχιση της ομαλής αποζημίωσης των συνταγών για το 2019.

  • 2. Εκσυγχρονισμός διατάξεων του Ν. 3601/1928

Πρόκειται για τον νόμο περί συστάσεως των φαρμακευτικών συλλόγων (δείτε τον εδώ). Για τον Π.Φ.Σ. το θέμα αυτό είναι σοβαρό, καθώς συναρτάται με τις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας των οργάνων του κλάδου.

  • 3. Θεσμοθέτηση φαρμακευτικών υπηρεσιών

Έχουν γίνει οι σχετικές νύξεις και αόριστες αναφορές από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί τίποτα συγκεκριμένο. Οι φαρμακοποιοί πάντα θα επιμένουν για την κατοχύρωση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του σύγχρονου φαρμακείου.

  • 4. Κατάργηση rebate 0,8% στα off patent φάρμακα

Κατά τον Π.Φ.Σ. πρόκειται για ένα δίκαιο και αναγκαίο μέτρο για τους φαρμακοποιούς (δείτε εδώ περισσότερα).

  • 5. Απόσυρση της διάταξης περί διάθεσης σκευασμάτων από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων

Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί δημόσια ότι «δεν υπάρχει καμία βούληση για την ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων» και ότι «το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης». Χαρακτήρισε δε «εύλογη» την ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας. Ωστόσο στην πράξη η διάταξη δεν έχει ακόμα αποσυρθεί και ο Π.Φ.Σ. πιέζει λόγω των κινδύνων κυρίως για τη νέα γενιά.

  • 6. Διάθεση υγρών επαφής και τυποποιημένων γυαλιών πρεσβυωπίας από τα φαρμακεία

Σύμφωνα με τον Π.Φ.Σ., «η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αναγκαία για την κατοχύρωση μιας επαγγελματικής διαδικασίας που εφαρμόζεται διαχρονικά και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

  • 7. Συνταγογράφηση των ΜΥΣΥΦΑ και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων

Αυτή είναι η απάντηση του κλάδου απέναντι στην απελευθέρωση της αγοράς. Τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών είναι ο έλεγχος της πολυφαρμακίας αλλά και η πληρότητα του ιατρικού φακέλου των ασθενών (δείτε εδώ περισσότερα).

  • 8. Αποζημίωση πληγέντων φαρμακείων από φυσικές καταστροφές

Αυτό το αίτημα επαναφέρει στη μνήμη την τρομερή πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς 6 φαρμακεία. Ο υπουργός Υγείας τότε είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει μια ρύθμιση που θα καλύπτει αυτά τα περιστατικά, αλλά «έχει καθυστερήσει δραματικά», όπως σχολιάζει ο Π.Φ.Σ. Το θέμα το επανέφερε ο Σύλλογος με επιστολή του στον υπουργό στις 12 Ιανουαρίου 2019.

Υποσχέσεις είχε δώσει και ο ΕΟΠΥΥ στους πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς

Υποσχέσεις όμως είχε δώσει και ο ΕΟΠΥΥ στους πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς της Μάνδρας, ζήτημα στο οποίο έχει επανέλθει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.).


Με χθεσινή (14/1/2019) του επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεωργακόπουλο, ο Φ.Σ.Α. αναφέρει ότι έχει περάσει πάνω από ένα έτος από την καταστροφική πλημμύρα και ακόμα οι φαρμακοποιοί της περιοχής δεν έχουν πληρωθεί τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ τους υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει άμεσα για τις συνταγές που είχαν εκτελεστεί αλλά καταστράφηκαν από την πλημμύρα.


«Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Φ.Σ.Α., όλες οι ευαισθησίες του κρατικού φορέα εξαντλήθηκαν σε παχιά λόγια εκείνων των ημερών», γράφει η επιστολή.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ είχε συμφωνήσει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει το συντομότερο δυνατόν την αξία των εκτελεσμένων συνταγών, εφόσον είναι ηλεκτρονικές και αφήνουν ηλεκτρονικό ίχνος.


«Αυτό δεν έγινε ποτέ, ούτε έχει δικαιολογηθεί με κάποιο τρόπο η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση. Σήμερα, ουδείς από τους κρατικούς φορείς ενδιαφέρεται για την τύχη αυτών των φαρμακείων, αφού οι δύσκολες ημέρες πέρασαν και τα φώτα της δημοσιότητας απομακρύνθηκαν. Το ότι είναι πάγια η πολιτική του ΕΟΠΥΥ να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των φαρμακοποιών είναι γνωστό, αλλά θα πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό. Πόσο μάλλον όταν γίνεται εις βάρος φαρμακείων που έχουν ήδη πληγεί από καταστροφές», καταλήγει η επιστολή του Φ.Σ.Α. προς τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση