Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης «Έλεγχος και διαχείριση του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στον Ελληνικό πληθυσμό – «Αρεταίος».
Η ΟΣΦΕ Σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία σχεδίασαν το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο συντονίστηκε τοπικά από του συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, εκτελέστηκε από τους συνεταιρισμένους φαρμακοποιούς και τα αποτελέσματα της δράσης αναλύθηκαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Σκοποί του προγράμματος ήταν:
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τους παράγοντες κινδύνου. Η ανίχνευση ατόμων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Η ανίχνευση αδιάγνωστων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι φαρμακοποιοί έπρεπε να κάνουν τα εξής:
Να ενημερώσουν τους πολίτες για την παροχή της υπηρεσίας και το περιεχόμενο της. Να συμπληρώσουν σε συνεργασία με τους πολίτες το ερωτηματολόγιο εκτίμησης κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Να πραγματοποιήσουν μέτρηση σακχάρου των πολιτών. Να ενημερώσουν τους πολίτες για τους παράγοντες κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Να υποκινήσουν τους πολίτες να επισκεφθούν το γιατρό τους εφόσον βάσει βαθμολογίας υπήρχε υψηλός κίνδυνος ή υποψία νόσου. Να περάσουν τα στοιχεία του ερωτηματολογίου σε διαδικτυακή εφαρμογή ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα για στατιστική ανάλυση από την ΕΣΔΥ.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 600 συνεταιρισμένοι φαρμακοποιοί ενώ συμπληρώθηκαν 13.700 ερωτηματολόγια.
Με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος οι περισσότεροι Έλληνες
- Τα ευρήματα της στατιστική μελέτης κατέδειξαν ότι ο συνολικός κίνδυνος στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας εκτιμάται κατά μέσο όρο στην κατηγορία του ελαφρώς αυξημένου.
- Δεν ανιχνεύονται σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
- Η εκτίμηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κατατάσσει την πλειοψηφία του δείγματος ως υπέρβαρο και παχύσαρκο, ενώ και η περιφέρεια μέσης, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, είναι άνω του φυσιολογικού.
- Σημαντική μερίδα του δείγματος ασχολείται τακτικά με σωματική δραστηριότητα και καταναλώνει καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
Με υψηλό σάκχαρο όσοι προσέρχονται στα φαρμακεία
Αναφορικά με τη μέτρηση του σακχάρου στο φαρμακείο (μεταβλητή ανεξάρτητη των υπολοίπων της μελέτης, καθώς δεν συνυπολογίζεται στην εκτίμηση του βαθμού κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2), τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι:
- Κατά μέσο όρο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που προσήλθαν στο φαρμακείο είχαν σάκχαρο άνω του φυσιολογικού.
- Η μέση μέτρηση σακχάρου αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία, η περιφέρεια της μέσης και ο δείκτης μάζας σώματος του δείγματος (ευρήματα που επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα του εργαλείου αξιολόγησης του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη).
- Η μέτρηση σακχάρου στα άτομα που έχουν πάρει τακτικά αντιυπερτασικά φάρμακα είναι αρκετά υψηλότερη από τα άτομα που δεν έχουν πάρει, γεγονός που ενδεχομένως υποκρύπτει τη συνύπαρξη διαβήτη και υπέρτασης στο δείγμα.
- Ο υψηλότερος μέσος όρος σακχάρου στα άτομα που έχουν παρατηρήσει υψηλή μέτρηση γλυκόζης και στο παρελθόν θα μπορούσε δυνητικά να υποδεικνύει την ύπαρξη αδιάγνωστου διαβήτη σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την παρουσίαση των
αποτελεσμάτων ακολούθησε και βράβευση των φαρμακοποιών εκείνων που μπόρεσαν να
συμπληρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ερωτηματολογίων πανελλαδικά.