Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τι θα ζητήσουν οι Θεσμοί από το υπουργείο Υγείας

24/10/2017 10:43:09 πμ
Τα τρία βασικά ζητήματα για τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο μικροσκόπιο των Θεσμών μπαίνουν για ακόμη μια φορά οι εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Η συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει μέχρι την Τετάρτη 25/10, θα διεξαχθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι τα εξής τρία:

  1. η πορεία της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τη λειτουργία των τοπικών μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)
  2. το χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση του φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) που μεταξύ άλλων θα κρίνει αν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία οι νέες καινοτόμες θεραπείες
  3. σε πιο βαθμό προχωρά η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις επιχειρήσεις της Υγείας.

Την Τετάρτη εξάλλου θα υπάρξει ραντεβού και με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.


Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι Θεσμοί παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης των παραπάνω, χωρίς να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται. Οι πληροφορίες λένε πως θα ζητηθεί επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, εμμένοντας παράλληλα στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών που καταγράφονται στην Υγεία, πέραν των κλειστών προϋπολογισμών.

Αξιολόγηση φαρμάκων

Ένα μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων. Εδώ φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, τη στιγμή που το υπουργείο είχε δεσμευτεί πως το κέντρο αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA) θα έχει συσταθεί μέχρι το τέλος του 2017.


Τα κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, που θα αφορούν κυρίως νέα καινοτόμα φάρμακα (τα οποία κατά βάση είναι ακριβότερα) θα είναι: η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών