Αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από 6,5% που είναι σήμερα στο 8-10% ζήτησε η τρόικα, σενάριο που θα εκτόξευε τη φαρμακευτική δαπάνη και θα μετακυλούσε επιπλέον κόστος στις φαρμακευτικές εταιρείες και στους φαρμακοποιούς. Αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του 2015 για τη φαρμακευτική δαπάνη (τα 2 δισ. ευρώ) είναι «κλειστός», γεγονός που συνεπάγεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό, άσχετα με το πού θα καταλήξει η δαπάνη.
Με βάση τον ισχύοντα ΦΠΑ (6,5%), η «καθαρή» φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι 1,87 δισ. ευρώ (+130 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ). Στην περίπτωση που ο ΦΠΑ ανέβει στο 8%, η «καθαρή» ετήσια δαπάνη θα περιοριστεί κατά 30 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,84 δισ. (+ 160 εκατομμύρια ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ). Με τον ΦΠΑ στο 10%, η «καθαρή» δαπάνη θα περιοριστεί κατά 70 εκατομμύρια, φτάνοντας στο 1,8 δισ. (+ 200 εκατομμύρια ο ΦΠΑ = 2 δισ. ευρώ).
Ο μόνος κερδισμένος της υπόθεσης θα ήταν φυσικά το κράτος, καθώς τα ποσά που θα περικοπούν από τον τζίρο εταιρειών και φαρμακείων θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.
Η αντίδραση του Π.Φ.Σ.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) Κωνσταντίνος Λουράντος, χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμη και τη σκέψη:
«Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με τη βούλα κυβέρνησης και δανειστών». Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα, τονίζει ο κ. Λουράντος καθιστώντας σαφές ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα θα ήταν καταστροφική για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Χθες, Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε μέσω του ΣΚΑΙ ότι ο συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται μόνο στα ξενοδοχεία και από 6,5% πηγαίνει στο 13% και όχι στα φάρμακα, ενώ σημαντικές ανατροπές προτείνονται από την κυβέρνηση στην τρόικα για το ασφαλιστικό.