Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Την Τετάρτη 29/9 η «οριστική κυβερνητική πρόταση» για τα φαρμακεία

27/9/2010
«Θα αντιδράσουμε ανάλογα», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Δ. Βαγιωνάς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Έθνος» (27/9/2010):

 

«Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην πρόταση του υπουργού Υγείας για μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το χαρακτήρισε «κόκκινο πανί», λέγοντας ότι η τιμή «φιξ» των φαρμάκων δίνει στον κλάδο χαρακτήρα «κλειστού» επαγγέλματος.

 

Ο υπουργός Υγείας θα τους παρουσιάσει την Τετάρτη (μετά από συνάντηση με το επιτελείο του υπ. Οικονομικών) την οριστική κυβερνητική πρόταση για το θέμα, η οποία θα αξιολογηθεί το Σάββατο 2/10, στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.).

 

«Περιμένουμε την πρόταση του υπουργού και θα αντιδράσουμε ανάλογα*», σχολίασε την Κυριακή 26/9 στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Δημήτρης Βαγιωνάς. «Οι εκτιμήσεις του υπουργείου για το ποσοστό κέρδους μας», τόνισε, «δεν είναι ορθές, καθώς ο φαρμακοποιός δεν κερδίζει 35%, αλλά 23,8% και από αυτό πρέπει να καλύψει το κόστος λειτουργίας του φαρμακείου του».

 

Ο Γιάννης Δαγρές, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.), εκτιμά ότι η σχέση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών έχει μικρή συσχέτιση με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα:

 

«Την τελευταία δεκαετία οι πωλήσεις φαρμάκων σημείωσαν αύξηση κατά 400%, φτάνοντας πέρυσι στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,5 δισ. το 2000. Το ίδιο διάστημα, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών παρέμεινε σταθερό, ενώ την τελευταία πενταετία η μέση τιμή ανά κουτί φαρμάκου αυξήθηκε κατά 63,5%».

 

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, το περιθώριο καθαρού κέρδους των φαρμακείων κυμαίνεται από 8% έως 15%, ανάλογα με τη διαχείριση. Το ποσοστό αυτό -διευκρινίζει- είναι πάνω από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (20,9%), αλλά η χώρα μας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, οι οποίες μειώνουν την κερδοφορία.

 

Μεταξύ αυτών, είναι η πολύμηνη καθυστέρηση εξόφλησης από τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία προκαλεί απώλεια 1,5% έως 4% στο περιθώριο κέρδους. Για όσο διάστημα δεν εξοφλούνται, το 30% των φαρμακοποιών καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, με επιτόκιο το οποίο βρίσκεται κοντά στο 8%. Οι παράμετροι αυτές -αναφέρει- κάνουν το τελικό ονομαστικό περιθώριο κέρδους του 23,4% να κυμαίνεται σε επίπεδα από 18,5% έως 20,5%.

 

 

*(Σύμφωνα "με πολύ καλά πληροφορημένες" πηγές της εφημερίδας Αυγή, 25/9/2010, κυβέρνηση και Π.Φ.Σ. προσανατολίζονται σε συμφωνία για την καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού κέρδους, με βάση τον τζίρο του κάθε φαρμακείου ή με βάση την τιμή του κάθε φαρμάκου..)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ