Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Έθνος» (27/9/2010):
«Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην πρόταση του υπουργού Υγείας για μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το χαρακτήρισε «κόκκινο πανί», λέγοντας ότι η τιμή «φιξ» των φαρμάκων δίνει στον κλάδο χαρακτήρα «κλειστού» επαγγέλματος.
Ο υπουργός Υγείας θα τους παρουσιάσει την Τετάρτη (μετά από συνάντηση με το επιτελείο του υπ. Οικονομικών) την οριστική κυβερνητική πρόταση για το θέμα, η οποία θα αξιολογηθεί το Σάββατο 2/10, στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.).
«Περιμένουμε την πρόταση του υπουργού και θα αντιδράσουμε ανάλογα*», σχολίασε την Κυριακή 26/9 στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Δημήτρης Βαγιωνάς. «Οι εκτιμήσεις του υπουργείου για το ποσοστό κέρδους μας», τόνισε, «δεν είναι ορθές, καθώς ο φαρμακοποιός δεν κερδίζει 35%, αλλά 23,8% και από αυτό πρέπει να καλύψει το κόστος λειτουργίας του φαρμακείου του».
Ο Γιάννης Δαγρές, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.), εκτιμά ότι η σχέση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών έχει μικρή συσχέτιση με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα:
«Την τελευταία δεκαετία οι πωλήσεις φαρμάκων σημείωσαν αύξηση κατά 400%, φτάνοντας πέρυσι στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,5 δισ. το 2000. Το ίδιο διάστημα, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών παρέμεινε σταθερό, ενώ την τελευταία πενταετία η μέση τιμή ανά κουτί φαρμάκου αυξήθηκε κατά 63,5%».
Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, το περιθώριο καθαρού κέρδους των φαρμακείων κυμαίνεται από 8% έως 15%, ανάλογα με τη διαχείριση. Το ποσοστό αυτό -διευκρινίζει- είναι πάνω από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (20,9%), αλλά η χώρα μας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, οι οποίες μειώνουν την κερδοφορία.
Μεταξύ αυτών, είναι η πολύμηνη καθυστέρηση εξόφλησης από τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία προκαλεί απώλεια 1,5% έως 4% στο περιθώριο κέρδους. Για όσο διάστημα δεν εξοφλούνται, το 30% των φαρμακοποιών καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, με επιτόκιο το οποίο βρίσκεται κοντά στο 8%. Οι παράμετροι αυτές -αναφέρει- κάνουν το τελικό ονομαστικό περιθώριο κέρδους του 23,4% να κυμαίνεται σε επίπεδα από 18,5% έως 20,5%.
*(Σύμφωνα "με πολύ καλά πληροφορημένες" πηγές της εφημερίδας Αυγή, 25/9/2010, κυβέρνηση και Π.Φ.Σ. προσανατολίζονται σε συμφωνία για την καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού κέρδους, με βάση τον τζίρο του κάθε φαρμακείου ή με βάση την τιμή του κάθε φαρμάκου..)