Η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) ζητά την οικονομική υποστήριξη των φαρμακείων που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές και καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αξιοποιήσουν το δίκτυο των κοινοτικών φαρμακείων για τη βελτίωση της υγείας και για την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων σε υπηρεσίες ΠΦΥ.
Όπως επισημαίνει η Ένωση σε σχετικό position paper, το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε απομακρυσμένες/αγροτικές περιοχές, όπου η πλειονότητα των ανθρώπων είναι άνω των 50 ετών και ζουν λιγότερο υγιεινά (υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ και παχυσαρκίας) σε σύγκριση με τους κατοίκους των πόλεων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Η παροχή φροντίδας υγείας σε αυτά τα μέρη έχει πολλά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την PGEU να τονίζει ότι τα φαρμακεία αυτών των περιοχών είναι απαραίτητο και σημαντικό μέρος της υγειονομικής περίθαλψης, είναι προσβάσιμα και εν μέσω πανδημίας η προσφορά τους ήταν αδιαμφισβήτητη: «Τα κοινοτικά φαρμακεία παρείχαν βασικές φαρμακευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό όλων των τοπικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Από την άποψη αυτή, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως βασικοί πάροχοι υπηρεσιών ΠΦΥ που συμβάλλουν ουσιαστικά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να αξιοποιούνται ως κοινωνικοί εταίροι για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030».
Στο πλαίσιο αυτό και επισημαίνοντας ότι αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν εφαρμόσει μέτρα στήριξης για αυτά τα φαρμακεία, η PGEU προτείνει στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα κοινοτικά φαρμακεία αμείβονται επαρκώς και με το παραπάνω στις αγροτικές περιοχές μέσω:
- δημοσιονομικών κινήτρων (μείωση, επιστροφή ή απαλλαγή φορολογικών συντελεστών, μειωμένα clawback), όπως γίνεται σε Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία και Ουγγαρία.
- οικονομικών κινήτρων (πρόσθετη χρηματοδότηση, ειδικά προγράμματα για οικονομική στήριξη, επίδομα διαμονής για φαρμακεία με χαμηλό κύκλο εργασιών ή που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές), όπως γίνεται σε Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σκωτία, Ισπανία και Σουηδία.
Επίσης σημειώνει ότι οι υπηρεσίες των φαρμακείων θα πρέπει να ενσωματωθούν περαιτέρω στα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης των υπερφορτωμένων μονάδων υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η PGEU καταθέτει τις παραπάνω προτάσεις, χαιρετίζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει -στη λεγόμενη «Πράσινη Βίβλο»- ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις απομακρυσμένες από αστικά κέντρα περιοχές, για τις δημογραφικές αλλαγές και για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη.