Ανοιχτή επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude
Juncker, σχετικά με την ανάθεση του χαρτοφυλακίου των φαρμάκων και της ιατρικής
τεχνολογίας στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας, απέστειλε η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής (ΕΕΦΠ), σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση " δημιουργεί ζήτημα διαφάνειας και δίνει λάθος εικόνα για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο της υγείας".
Η ΕΕΦΠ ζητά την αναθεώρηση της εν λόγω ανάθεσης με το επιχείρημα να τίθεται το υγειονομικό συμφέρον μπροστά από το επιχειρηματικό, ενώ προτείνει τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ως τον καθ'ύλην αρμόδιο για τη διαχείριση του ευαίσθητου θέματος της ιατροφαρμακευτικής πολιτικής και της επίβλεψης του ΕΜΑ.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
"Αξιότιμε κε Juncker,
Η οικονομική ύφεση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και τις αυξανόμενες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας, έχουν εντείνει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία πρέπει να ανταποκριθούν στη ζήτηση υπηρεσιών, διαχειριζόμενα τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Η εξέλιξη της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης, καθώς και της τεχνολογίας, έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην άσκηση της θεραπευτικής. Εξατομικευμένα φαρμακευτικά σχήματα και σύγχρονες ιατροτεχνολογικές συσκευές στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη πρόληψη ασθενειών, την πληρέστερη αποκατάσταση της υγείας και τη διατήρηση ποιότητας ζωής. Τα φάρμακα αποτελούν σημαντικό τμήμα της πρόληψης και της θεραπείας, επομένως έχουν μεγάλη σημασία στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και υψηλής ποιότητας σκευάσματα, μαζί με την ανεξάρτητη και αμερόληπτη πληροφόρηση των ασθενών, είναι μια από τις ελάχιστες προϋποθέσεις ύπαρξης βιώσιμων συστημάτων υγείας. Γι? αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους καθαρά εμπορικούς, που αποσκοπούν στο κέρδος, καθώς με αυτό τον τρόπο οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα. Γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των προϋπολογισμών για την υγεία λόγω της ανεπαρκούς αντιμετώπισης ιάσιμων νοσημάτων μιας μερίδας του πληθυσμού.
Υπό αυτό το σκεπτικό, η ανακοίνωση της ανάθεσης του χαρτοφυλακίου που αφορά τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, προκαλεί απορία και επιφυλακτικότητα ως προς τον τρόπο διαχείρισης της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μελλοντικά. Η επίβλεψη της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency - EMA) πρέπει να ανήκει στον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, ειδικά τώρα που ο Οργανισμός προωθεί την πολιτική δημοσίευσης όλων των δεδομένων των κλινικών δοκιμών φαρμάκων, για τα οποία ζητείται άδεια κυκλοφορίας. Είναι σαφές ότι η ανάθεση του ελέγχου του ΕΜΑ στον Επίτροπο Βιομηχανίας δημιουργεί ζήτημα διαφάνειας και δίνει λάθος εικόνα για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο της υγείας.
Η ανταγωνιστικότητα και το κέρδος στον επιχειρηματικό τομέα μπορούν να έρθουν σε σύγκρουση με το συμφέρον των ασθενών, ειδικά όσον αφορά την τιμολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και την πληροφόρηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Γι' αυτό θεωρούμε ότι ο Επίτροπος Υγείας είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τη διαχείριση του ευαίσθητου ζητήματος της ιατροφαρμακευτικής πολιτικής της Ευρώπης.
Ζητούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας για ανάθεση της ατζέντας των φαρμάκων και της ιατρικής τεχνολογίας στην Επίτροπο Βιομηχανίας, θέτοντας το υγειονομικό συμφέρον μπροστά από το επιχειρηματικό, έτσι ώστε η Κομισιόν να επιτελέσει το σημαντικό της ρόλο στη διαμόρφωση δίκαιης και διαφανούς πολιτικής υγείας."
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΦΠ Βασίλειος Μπιρλιράκης και η γραμματέας Παρασκευή Τσικρίκα, καθώς και οι εταίροι: Ανδρέας Βίτσος, Διαμαντής Κλημεντίδης, Ελευθέριος Μαρίνος, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Περαντζάκης, Γεωργία Τσάτσου και Σταυρούλα Χαρίση.