Η εξατομικευμένη ιατρική (personalized medicine) αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στη χορήγηση μιας θεραπευτικής αγωγής, κατά την οποία χορηγείται το «κατάλληλο φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή στη σωστή χρονική στιγμή» σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση «ένα φάρμακο για όλους». Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, στοχεύει σε θεραπείες, οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοφαρμακευτικών Εταιρειών (E.B.E.) -μέρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA)- δημοσίευσε πρόσφατα μια εμπεριστατωμένη έκθεση, παρουσιάζοντας τη λογική και τα οφέλη της εξατομικευμένης ιατρικής για τα συστήματα υγείας, καθώς και τις προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να γίνει πραγματικότητα για τους ασθενείς. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν και νομικής φύσης θέματα αλλά και αλλαγή στη νοοτροπία. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη καλύτερης πρόσβασης σε εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες θα επιλέγονται με βάση τα γενετικά ή και βιοχημικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.
Για την ανάπτυξη της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ευρώπη η Ε.Β.Ε. ζητά:
- περισσότερες επενδύσεις στην «ηλεκτρονική υγεία» (e-health) και στις υποδομές για τη διαχείριση και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data)
- εφαρμογή νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, η οποία θα προστατεύει μεν τους ασθενείς αλλά θα επιτρέπει δε τις ερευνητικές πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
- θέσπιση κατάλληλων ευρωπαϊκών κανονισμών για την πρόσβαση σε αξιόπιστες μεθόδους έγκυρης διάγνωσης.
«Θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο σε περισσότερους ασθενείς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία είναι τα κατάλληλα για εκείνους», σχολίασε η εκτελεστική διευθύντρια της Ε.Β.Ε., Barbara Freischem. «Για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτουμε, εγκρίνουμε, συνταγογραφούμε και αποζημιώνουμε για τη χρήση των φαρμάκων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της E.B.E. για την εξατομικευμένη ιατρική, Tom Lillie, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να υπάρξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους».