Δεκατρείς κινήσεις, που στοχεύουν στη μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων των υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου ζητεί να γίνουν η Τρόικα, τεχνοκράτες της οποίας είχαν χθες συνάντηση με τεχνοκράτες του κυπριακού υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Τη νύφη, και σε ό,τι αφορά και τις προτάσεις της Τρόικας για τον τομέα της υγείας, θα κληθούν να πληρώσουν οι απλοί πολίτες, καθώς υπάρχει πρόταση, μεταξύ άλλων, για επιβολή τελών νοσηλείας, περιορίζοντας τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μόνο μικρή μερίδα του πληθυσμού.
Όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Σημερινή», οι προτάσεις που τέθηκαν χθες στο τραπέζι από τους τεχνοκράτες της Τρόικας αποτελούν και προηγούμενες υποδείξεις της, με τους λειτουργούς του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να εκφράζουν τον προβληματισμό τους γύρω από το πόσο εφικτές μπορεί να καταστούν. Συναφώς, και παρόλο που εκφράστηκε η βούληση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για προσπάθεια εφαρμογής των προτάσεων της Τρόικας, εκφράζεται ο φόβος εκδήλωσης κοινωνικής αναταραχής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και αυτό αφού, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τρόικας, θα παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ θα πρέπει να καταβάλλονται τέλη νοσηλείας, ανάλογα με τις οικονομικές απολαβές του κάθε ασθενούς.
Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και στο θέμα της επικαιροποίησης του κόστους νοσηλείας, καθώς, όπως ενημέρωσε τεχνοκράτης του κυπριακού υπουργείου Υγείας, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Σημειώνεται ότι το κόστος των υπηρεσιών υγείας στους καταλόγους τιμών είναι πολύ πιο χαμηλό απ’ όσο στοιχίζουν οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία σήμερα. Πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προέβη σε κοστολόγηση των υπηρεσιών, που δεν δόθηκε όμως ποτέ στο υπουργείο Υγείας. Εξάλλου, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας ζήτησαν από την Τρόικα να ενδυναμώσει το υπουργείο με επιστημονικό προσωπικό, το οποίο με την εμπειρογνωμοσύνη του θα βοηθήσει τις διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων, εάν και εφόσον αυτά εγκριθούν μέσα από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τις απαιτήσεις της Τρόικας,
όπως καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπίας της με τους
τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας,
ενημερώθηκαν ήδη οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα της υγείας φορείς. Εντός των
επομένων ημερών αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις γύρω από
τις προτάσεις της Τρόικας, ώστε να διαφανεί πόσο υλοποιήσιμες είναι και να
καθοριστούν οι περαιτέρω χειρισμοί.
Τα 13 «θέλω» των τροϊκανών στην Κύπρο (τομέας Υγείας)
1) Επικαιροποίηση του κόστους για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
2) Αναπροσαρμογή των δικαιούχων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
3) Επιβολή πρωτοκόλλων θεραπειών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
4) Επιβολή πρωτοκόλλων στη χορήγηση φαρμάκων.
5) Επιβολή πρωτοκόλλων και καταγραφής χημικών αναλύσεων.
6) Ζητείται η επικαιροποίηση των τιμών κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών στα κρατικά νοσηλευτήρια μέχρι τον Οκτώβρη του 2013.
7) Ζητείται η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
8) Αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.
9) Μείωση επιδομάτων και υπερωριών προσωπικού.
10) Επιβολή τελών νοσηλείας και ιατρικών υπηρεσιών.
11) Εποπτικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.
12) Καταγραφή και εξέταση των δέκα πιο ακριβών φαρμάκων που δίνονται στους ασθενείς, προκειμένου να ελέγχεται ο τρόπος που διατίθενται.
13) Καταγραφή των περιστατικών και έλεγχος στους ασθενείς
που αποστέλλονται στο εξωτερικό ή σε ιδιώτες για εξετάσεις κ.τ.λ.
Πηγή: Η Σημερινή