Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τεστ προβλέπει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

4/6/2018 9:41:46 πμ
Μπορεί να δώσει στοιχεία για την ανάγκη ή όχι της χημειοθεραπείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών (ποσοστό 70%) με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και με ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου (που είναι και η συχνότερη ομάδα ασθενών) θα μπορούν στο μέλλον με ασφάλεια να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση των όγκων τους, χάρη σε νέο γενετικό τεστ που εκτιμά το μελλοντικό κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων.


Η μελέτη έγινε σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία, ενώ δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2 (τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν περίπου στις μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού).


Το γενετικό τεστ, που διερευνά 21 ογκογονίδια, προβλέπει την πιθανότητα ο καρκίνος να επανεμφανισθεί σε μια γυναίκα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όσες γυναίκες είχαν χαμηλή βαθμολογία κινδύνου 0-10 στο τεστ (περίπου το 17% του συνόλου), ήταν ήδη γνωστό ότι δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, αλλά αρκεί μόνο η ορμονοθεραπεία. Όσες έχουν υψηλή βαθμολογία κινδύνου 26-100 (το 14%), πρέπει να κάνουν τόσο ορμονοθεραπεία όσο και χημειοθεραπεία.


Η νέα μελέτη εστίασε στις υπόλοιπες γυναίκες (το 69%) με ενδιάμεσο «σκορ» στο τεστ (11-25). Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έγινε σε δύο ομάδες ασθενών: η μία έκανε μόνο ορμονοθεραπεία, ενώ η άλλη ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα χωρίς χημειοθεραπεία είχε τα ίδια ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης (93,9%) με τη δεύτερη (93,8%).


Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών και με σκορ 0-25 που είναι και οι περισσότερες, μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών με βαθμολογία 0-15 στο τεστ.


Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο και έχει δημοσιευτεί στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine".


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics