Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Tεστ και εμβολιασμοί στα φαρμακεία vs κατάχρησης αντιβιοτικών

15/6/2023 10:32:42 μμ
Η PGEU αναλύει τον κρίσιμο ρόλο του φαρμακοποιού στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η PGEU δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια απειλή της μικροβιακής ανθεκτικότητας στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι φαρμακοποιοί για τη διαχείριση του προβλήματος

Ειδικότερα, το 2019 εκτιμάται ότι από τους 4,95 εκατ. θανάτους, 1,27 εκατ. εξ αυτών οφείλονταν άμεσα στην ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά, ενώ κάθε χρόνο στην Ε.Ε./ΕΟΧ χάνουν τη ζωή τους 35 χιλιάδες άνθρωποι για τον ίδιο λόγο με κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Έως το 2050 υπολογίζεται ότι θα χάνονται 10 εκατ. ζωές το χρόνο, ενώ ενδέχεται να δαπανώνται 100 τρισ. δολάρια ΗΠΑ.

Πώς εξηγεί η PGEU το θεμελιώδη ρόλο του φαρμακοποιού στη χρήση των αντιβιοτικών

Με αυτά τα δεδομένα, η PGEU καταθέτει την άποψη ότι οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί παίζουν ένα βασικό ρόλο στη διαχείριση των αντιβιοτικών και άλλων αντιμικροβιακών παραγόντων, όπως συμβουλεύοντας το κοινό για τη συνετή χρήση τους και την ορθή διάθεσή τους. «Τα φαρμακεία μπορούν αξιοποιηθούν για αποτελεσματικές ενημερωτικές εκστρατείες για τη μικροβιακή ανθεκτικότητα και οι φαρμακοποιοί είναι οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας για να διεξάγουν τεστ (point of care testing) στα πρώιμα συμπτώματα λοιμωδών ασθενειών και να διαχωρίζουν τις ιικές από τις βακτηριακές λοιμώξεις», αναφέρει η ανακοίνωση των Ευρωπαίων φαρμακοποιών.

Προσθέτουν δε ότι έχει ήδη αποδειχθεί η αξία αυτού την περίοδο της πανδημίας, που το δίκτυο των φαρμακείων προσέφερε μεγάλη πρόσβαση σε υπηρεσίες testing. Παράλληλα θετικά αποτελέσματα έδειξαν συστήματα σε ορισμένες χώρες όπου χορηγούνταν αντιβιοτικά βάσει πρωτοκόλλου, μετά από θετικά τεστ που γίνονταν στα φαρμακεία. Επιπλέον η PGEU επισημαίνει ότι οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί έχουν θεμελιώδη ρόλο και στην εμβολιαστική κάλυψη, που είναι επίσης ένα αξιόλογο «εργαλείο» κατά της μικροβιακής αντοχής.

Και με τις ελλείψεις αντιβιοτικών τι γίνεται;

Ειδική αναφορά κάνει η Ένωση για τις ελλείψεις αντιβιοτικών προτείνοντας: • να επιτραπεί η πρόσβαση των φαρμακοποιών στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας των ασθενών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση ελλείψεων • να δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να επιλέγουν εναλλακτική θεραπεία όταν ένα φάρμακο είναι ελλειπτικό • να καθιερωθούν δυναμικά συστήματα αποθεματοποίησης αντιβιοτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο • να καταπολεμηθεί η διαδικτυακή πώληση αντιμικροβιακών παραγόντων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς