Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τελικά παχαίνουν ή όχι τα αντιβιοτικά;

27/1/2016 11:04:00 πμ
Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα ενισχύει τις υποψίες ότι η «επιδημία» των αντιβιοτικών συμβάλλει στην «επιδημία» της παχυσαρκίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών φαίνεται πως έχει ακόμα μια -πιο απρόσμενη- παρενέργεια, πέρα από τη σταδιακή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην οποία τα μικρόβια εθίζονται και μαθαίνουν να αντιστέκονται. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα ενισχύει τις υποψίες ότι η «επιδημία» των αντιβιοτικών συμβάλλει στην «επιδημία» της παχυσαρκίας.

Τα πολλά αντιβιοτικά ανατρέπουν την ισορροπία στο «οικοσύστημα» του εντέρου, μειώνοντας την παρουσία των «καλών» μικροοργανισμών που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού, καθώς διασπούν τις τροφές. Η ανατροπή των βακτηριακών ισορροπιών εξαιτίας της κατάχρησης των αντιβιοτικών πιθανώς επηρεάζει ορισμένους ανθρώπους, που βάζουν έτσι ευκολότερα κιλά, ιδίως όταν τρώνε παραπάνω και ασκούνται σωματικά πολύ λίγο.


Η τελευταία έρευνα, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», έγινε από επιστήμονες της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Meta-IHT, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι διακρίνονται, όπως συμβαίνει και στις ομάδες αίματος, σε τρεις διακριτούς «εντερικούς τύπους», ανάλογα με τα είδη βακτηρίων που φιλοξενούν.

«Είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Στανισλάβ Ντούσκο Έρλιχ, μικροβιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας. «Αυτό που ανακαλύψαμε, είναι ότι διαφέρουν οι βακτηριακές κοινότητες στο έντερο των λεπτών και των παχύσαρκων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η διαταραχή αποτελεί την αιτία ή τη συνέπεια της παχυσαρκίας».

Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια και άλλα ζώα έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χλωρίδα του εντέρου, στη χρήση των αντιβιοτικών και στην αύξηση του λίπους στο σώμα, όμως μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήταν διστακτικοί να περιλάβουν και τους ανθρώπους σε αυτή τη συσχέτιση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics