Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τελικά, κανείς δεν θέλει να αλλάξει τη θεραπεία του

23/2/2016 10:04:36 πμ
Η επιλογή της φθηνότερης δραστικής δεν "αγγίζει" τους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Και όμως κανείς δεν θέλει τελικά να αλλάξει την θεραπεία του και να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται για την χορήγηση του  φθηνότερου σκευάσματος βάση δραστικής ουσίας.
Σύμφωνα με το site www.healthmag.gr καταγράφεται κατεύθυνση της συνταγογράφησης κυρίως στα off patent και «απιστία» του 75% των ασθενών στο σκεύασμα που τους προτείνεται ως φτηνότερο βάσει της δραστικής ουσίας, είναι δύο μόνο από τα πολλά στρεβλά στοιχεία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς.

Μάλιστα χαρακτηρίζει το 2015 ως την πιο «περίεργη» μέχρι σήμερα χρονιά για την φαρμακευτική αγορά, καθώς όσο περνούν οι μέρες και αρχίζουν να αναλύονται τα δεδομένα για τον προηγούμενο χρόνο, διαπιστώνονται καταστάσεις, που το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τη λανθασμένη πολιτική η οποία ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. 

 Μάλιστα ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψε από τη ανάλυση των στοιχείων της συνταγογράφησης, αφορά στην καθιέρωση της επιλογής φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία.
 Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι μόνο 1 στους 5 ασθενείς που άλλαξαν θεραπεία λόγω της καθιέρωσης της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική, παρέμεινε πιστός στο νέο φάρμακο!

 Οι υπόλοιποι 4 είτε επέστρεψαν στην παλιότερη θεραπεία τους, είτε επέλεξαν κάποιο άλλο φάρμακο με βάση την ίδια δραστική.
 Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό καθώς το αλαλούμ αυτό με τις θεραπείες που αφορούν κυρίως ασθενείς με χρόνια νοσήματα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά θέματα όσον αφορά στη συμμόρφωση και τη ρύθμιση των ασθενών.

 Η δε επιστροφή των ασθενών μετά το «πείραμα» να αλλάξουν θεραπεία, δεν βοηθά ούτε στη μείωση της δαπάνης ούτε στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών.
 Να σημειώσουμε δε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν επίσης ότι περίπου το 50% της συνταγογραφησης γίνεται με βάση τη δραστική και από αυτό το ποσό λιγότερο από το μισό κατευθύνεται σε γενόσημα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ, του PIF και του ΣΑΦΕΕ
Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση