Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τεχνητή νοημοσύνη στη διάγνωση καρκίνου δέρματος

26/1/2017 2:45:08 μμ
Το μέλλον της Ιατρικής είναι όλο και πιο κοντά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο καρκίνος του δέρματος θα μπορεί στο μέλλον να διαγνωστεί ευκολότερα και με ακρίβεια, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης!


Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Αντρέ Εστέβα του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης, ανέπτυξαν έναν εξελιγμένο αλγόριθμο που εκπαιδεύτηκε στις διαγνώσεις του καρκίνου του δέρματος, μελετώντας περίπου 130.000 εικόνες από 2.000 διαφορετικές δερματικές παθήσεις (καρκίνους και άλλες).


Σημειωτέον ότι οι αλλοιώσεις του δέρματος εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία και αυτή ήταν μία από τις προκλήσεις για τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος διάγνωσης!


Το σύστημα κατόρθωσε να διαγνώσει με ακρίβεια 91%, τόσο τους πιο συχνούς καρκίνους δέρματος (όπως το κακόηθες καρκίνωμα) όσο και τους πιο επικίνδυνους (όπως το μελάνωμα), μετά από σύγκριση με 21 δερματολόγους.


Χαρακτηριστικό δε είναι ότι –ως αλγόριθμος– συνεχίζει να μαθαίνει από την εμπειρία του, που σημαίνει ότι ο υπολογιστής εκπαιδεύεται στην επίλυση προβλημάτων μαθαίνοντας από τα δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί προγραμματισμός με κατάλληλο κώδικα. 

Το επόμενο βήμα

Οι δοκιμές σε πραγματικές κλινικές συνθήκες θα είναι η επόμενη πρόκληση για το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα παρόμοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς της Ιατρικής, π.χ. οφθαλμολογία, ακτινολογία ακόμα και παθολογία.

Αν μάλιστα ενσωματωθεί ως εφαρμογή σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, μπορεί να προσφέρει μια φθηνή και άμεση πρόσβαση σε ζωτικές διαγνωστικές εξετάσεις, π.χ. σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη σχετικών διαγνωστικών κέντρων ή ακόμη και γιατρών.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics