Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ταχύτερος εντοπισμός των παρενεργειών των φαρμάκων

11/9/2013 8:05:59 πμ
Έρευνα με τη συμμετοχή Έλληνα επιστήμονα για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω της βιοϊατρικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέα σημαντική έρευνα θα εκπονηθεί τα επόμενα δύο χρόνια στο Ινστιτούτο INSERM (Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale) των Παρισίων.

Η έρευνα, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Marie-Christine Jaulent, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος για τον εντοπισμό πιθανών ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων.


Απώτερος στόχος της έρευνας είναι ο αξιόπιστος και ταχύτερος εντοπισμός ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων μέσα από τη συμπληρωματική και συγκριτική αξιοποίηση δεδομένων που μπορεί να προκύψουν από διάφορες σχετικές πηγές βιοϊατρικής πληροφορίας.


Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει, με υποτροφία Marie-Curie, ένας νέος Έλληνας επιστήμονας, ο Βασίλειος Κουτκιάς, μέλος της Ομάδας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EΚΕΤΑ).


Τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν ως κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης, εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής, ασφαλιστικούς φορείς και κανονιστικές αρχές, καθώς επίσης και ομάδες ασθενών.


Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων κατατάσσονται στις 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, με επίδραση σε 1,5 εκατομμύριο ασθενείς το χρόνο, ενώ στη Γαλλία έχει εκτιμηθεί ότι το 3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία οφείλονται σε αυτές. Πέρα από τα προβλήματα υγείας, το κόστος που προκαλείται στο σύστημα υγείας από τις ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία, αποτελεί ακόμη μία σημαντική διάσταση του προβλήματος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Global Data
Στη νέα έκθεση από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας
4η Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Κεντρικό μήνυμα για φέτος: «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»
Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής