Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ταχύτερη απόσυρση για τα επικίνδυνα φάρμακα

14/5/2012
Ο κατάλογος των φαρμάκων που κυκλοφορούν νομίμως και ξαφνικά αποσύρονται, γιατί διαπιστώνεται ότι κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, δεν είναι μικρός. Με δύο εκθέσεις της Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Βρετανία) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόσυρσης ενός φαρμάκου μόλις υπάρξουν σαφείς υπόνοιες πως είναι επικίνδυνο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο κατάλογος των φαρμάκων που κυκλοφορούν νομίμως και ξαφνικά αποσύρονται, γιατί διαπιστώνεται ότι κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, δεν είναι μικρός και ο κατάλογος των νεκρών που άφησαν στο πέρασμά τους είναι ακόμα μεγαλύτερος. Με δύο εκθέσεις της Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Βρετανία) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόσυρσης ενός φαρμάκου μόλις υπάρξουν σαφείς υπόνοιες πως είναι επικίνδυνο.


Η Ε.Ε. διαθέτει ήδη νομοθεσία περί «φαρμακοεπαγρύπνησης» (pharmacovigilance) για την απόσυρση επικίνδυνων φαρμάκων, αλλά η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ασφάλειας οδήγησε στην απόφαση αναθεώρησης των κανόνων.


Οι αλλαγές που πρόκειται να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κάθε κράτους μέλους να διατάζει την άμεση απόσυρση κάθε φαρμάκου, η παρασκευάστρια του οποίου αποφασίζει να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας, ακόμα και αν στην απόφασή της αυτή δεν επικαλείται λόγους ασφαλείας. Επιπλέον απαγορεύεται σε κάθε φαρμακοβιομηχανία να επιχειρεί να αποσύρει φάρμακο λόγω φόβων για την ασφάλειά του χωρίς να το δηλώσει ρητά, προβάλλοντας αντιθέτως εμπορικά επιχειρήματα. Τέλος, ο κατάλογος των φαρμάκων που υποχρεωτικά θα παρακολουθούνται πολύ στενότερα και μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία τους γίνεται σαφώς μακρύτερος.


Κλειδί ήταν η υπόθεση Mediator, φαρμάκου για το διαβήτη που παρασκεύαζε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier με κύριο ενεργό συστατικό το λεγόμενο Benfluorex που κυκλοφορούσε στην Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο.


Όπως προέκυψε το φάρμακο είχε μια σοβαρότατη παρενέργεια: προκαλούσε βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς και, όπως αναφέρεται στην έκθεση McAvan, οι συζητήσεις μεταξύ της Servier και των εποπτικών αρχών για τους κινδύνους του Mediator είχαν αρχίσει ήδη από το 1998 αλλά το 2003, η Servier αποφάσισε, επικαλούμενη αποκλειστικά εμπορικούς λόγους να μη ζητήσει την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του στην Ιταλία και την Ισπανία.


Η λεπτομέρεια είναι σημαντική καθώς με τους κανόνες ως έχουν σήμερα ένα τέτοιο αίτημα δεν οδηγεί σε αυτόματη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Από τη γαλλική αγορά δεν αποσύρθηκε τελικά παρά το 2009, έχοντας εν τω μεταξύ κατηγορηθεί για περισσότερους από 500 θανάτους ασθενών.


Πηγή: http://www.econews.gr (12/5/2012)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια