Τα τρία μεγάλα ελλείμματα της φαρμακευτικής πολιτικής σήμερα είναι:
- η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment)
- η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης
- η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
«Αυτό είναι μια δύσκολη εξίσωση», παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός και «μια συζήτηση που γίνεται διεθνώς. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα».
Πιο αναλυτικά, η επιτροπή ΗΤΑ θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο, αφού θα αξιολογεί τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα και τις μελέτες, τις ενδείξεις και τη βιβλιογραφία, ενώ θα συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
«Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη και του λόγου, της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου», είπε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε ότι «ταυτόχρονα θα διασυνδέεται με την ομάδα του Υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση».
Κατά τον υπουργό ο μηχανισμός ΗΤΑ σε συνδυασμό με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την προώθηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελούν μια ολιστική παρέμβαση, με μεγάλη αξία, καθώς ενισχύει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον πολύ ζωτικό και ευαίσθητο θέμα της υγείας.
Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οφείλουμε όλοι μας με θεσμικό τρόπο να συνεισφέρουμε, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα, να διερευνηθούν οι εστίες ανομίας και διαφθοράς και να αποδοθούν ευθύνες. Έτσι θα αποκτήσει τελικά ο πολίτης την αίσθηση ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά ότι είναι μία σοβαρή οργανωμένη χώρα».