Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα ψυχοφάρμακα τον καιρό της κρίσης!

10/10/2017 12:17:15 μμ
Δεν γίναμε ξαφνικά καταθλιπτικός λαός, υποστηρίζει ο Κ. Λουράντος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, φαρμακοποιός και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και την ψυχική υγεία των Ελλήνων, όπως αποτυπώνεται από την κίνηση στα φαρμακεία.


Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, «όσο τα προβλήματα της καθημερινότητας στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων παραμένουν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητούν μια βοήθεια για την ψυχική τους ηρεμία» και «ένα χάπι, μια κάψουλα, ένα φακελάκι για το τσάι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος μετά από μια δύσκολη μέρα».


Στην ερώτηση λοιπόν για το τι πραγματικά συμβαίνει και ποια σκευάσματα ζητούν οι Έλληνες από τους φαρμακοποιούς τους, ο κ. Λουράντος δίνει μια πολύ λογική και ψύχραιμη απάντηση, λέγοντας πως την όλη συζήτηση για τα ψυχοφάρμακα στον καιρό της κρίσης «την περιβάλει μια δόση υπερβολής» και εξηγεί:


«Δεν θεωρώ ότι γίναμε ξαφνικά καταθλιπτικός λαός, ούτε το ρίξαμε μαζικά στα αντικαταθλιπτικά και στα βαριά ψυχοφάρμακα. Πέρα από τους ψυχικά ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, μετά από υπόδειξη του γιατρού τους για την κατάθλιψη και για τις άλλες παθήσεις που έχει γίνει διάγνωση, ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει κυρίως προβλήματα άγχους που πηγάζουν από τις σημερινές δυσκολίες στον καιρό της κρίσης" τονίζει ο κ. Λουράντος.

"Ναι μεν και οι ψυχικά ασθενείς έχουν αυξηθεί, αλλά παρατηρώ πως τα αντικαταθλιπτικά που χορηγούνται με τη συνταγή του γιατρού τα λαμβάνουν κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και αυτό δεν σχετίζεται τόσο με την οικονομική κρίση αλλά με την ίδια την ηλικία". Όπως παρατηρεί τελικά ο κ. Λουράντος, "όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τόσα περισσότερα ψυχοφάρμακα θα παίρνει ο άνθρωπος, καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι γερνάει και ότι πλησιάζει στο τέλος της ζωής του".


Τελικά τα σκευάσματα που παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση, κατά τον κ. Λουράντο, είναι τα αγχολυτικά, ηρεμιστικά βοηθήματα και μάλιστα κυρίως εκείνα που είναι φυτικά. "Αυτό συμβαίνει διότι είναι προσιτά, δεν έχουν παρενέργειες για τον οργανισμό, και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή κυρίως για να αντιμετωπιστεί το άγχος και η κακή διάθεση" εξηγεί ο φαρμακοποιός.


Ο κ. Λουράντος καταλήγει με μια συμβουλή: "τα προβλήματα αυξάνονται και θα αυξάνονται συνεχώς, οπότε πρέπει και εμείς οι ίδιοι να καταβάλουμε προσπάθειες για τον εαυτό μας: να βάζουμε σε κάθε ηλικία τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Τα φάρμακα μπορεί να μας βοηθάνε αλλά σε καμία περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα!"

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση