Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Οι ασθενείς τάσσονται με το μέρος των φαρμακοποιών
Σε θέματα όπως είναι τα ΦΥΚ και οι ελλείψεις φαρμάκων
Γρίπη: Από την Πρόληψη στη Θεραπεία
Σύμφωνα με την f-anazitisi
Οδυνηρές πληγές προκαλεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Π.Ο.Υ.
Υγειονομικές, επιστημονικές και οικονομικές οι συνέπειες

Τα πολιτικά κόμματα για τη φαρμακευτική περίθαλψη και το φαρμακείο

26/3/2012
Εν όψει των προσεχών εκλογών, ο Φαρμακευτικός Κόσμος ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε σχέση με τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Νέα φάση του Μνημονίου πια και για άλλη μια φορά ο χώρος της φαρμακευτικής περίθαλψης φαίνεται να σηκώνει στις πλάτες του τα «αμαρτήματα» της ως τώρα ανορθολογικής λειτουργίας του συστήματος υγείας: μεταξύ άλλων, ορίζεται επιπλέον rebate για τους φαρμακοποιούς, τα ασφαλιστικά ταμεία «θωρακίζονται» απέναντι στις απαιτήσεις για εξόφληση των οφειλών τους, ενώ παράλληλα πολλοί ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένο ποσοστό συμμετοχής για την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή...

Με προβληματισμό για όλα τα παραπάνω αλλά και για όσα μένουν να έρθουν ακόμη, αποφασίσαμε, με το δεδομένο μάλιστα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, να προσεγγίσουμε τα πολιτικά κόμματα ζητώντας να μάθουμε τις θέσεις τους στα εξής ερωτήματα:

(1) Ποια είναι η κατάσταση της φαρμακευτικής περίθαλψης σήμερα και ποιοι παράγοντες οδήγησαν σ' αυτή;

(2) Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις σας για το χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης και των φαρμακείων;


Κ.Κ.Ε., ΛΑ.Ο.Σ., Ν.Δ., Οικολόγοι-Πράσινοι και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και οι απαντήσεις τους παρουσιάζονται τις στις επόμενες σελίδες. Ωστόσο, δεν καταφέραμε, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, να λάβουμε κάποια απάντηση από το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κ.Κ.Ε.


Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

(1)
Κατά τη γνώμη μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή επιδείνωση των όρων και του επιπέδου παροχών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών. Εδράζεται στις άγριες περικοπές στις δημόσιες παροχές υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων, πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επεκτείνει η σημερινή συγκυβέρνηση των ΠΑ.ΣΟ.Κ.–Ν.Δ.–ΛΑ.Ο.Σ. Είναι πολιτική που στοχεύει στο να μειωθεί δραστικά το «μη μισθολογικό κόστος», για να κάνει ακόμα πιο φτηνό τον εργατοϋπάλληλο για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, ο χώρος του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου αποτελεί πεδίο διεκδίκησης από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα να δέχεται ισχυρά πλήγματα ένα μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών.
Εκατοντάδες φάρμακα εξαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και οι ασθενείς πληρώνουν τώρα το 100% της τιμής, σε συνθήκες μάλιστα που επιδεινώνουν δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο. Πολλοί άνεργοι και ανασφάλιστοι, και κυρίως μετανάστες, δεν μπορούν να κάνουν ούτε εμβόλια στα παιδιά τους, γιατί δεν μπορούν να τα αγοράσουν.
Τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά, και η υποχρεωτική συνταγογράφηση αντιγράφων φαρμάκων στοχεύουν επίσης στην περικοπή των κρατικών δαπανών, με ενδεχόμενη επίπτωση και στην υγεία των ασθενών.
Όσο το φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοφορίας και πλουτισμού, αυτοί που θα ωφελούνται θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες και αυτοί που θα θίγονται είναι το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και ένα μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στην πίεση των μονοπωλίων.

(2) Το ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες προβάλλει και παλεύει για μέτρα που ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς με χαμηλά εισοδήματα. Διεκδικεί να έχουν όλοι βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών για την υγεία και οι λίστες φαρμάκων, πλήρεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτικές παροχές, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Υποστηρίζει την πληρωμή των χρεών στους φαρμακοποιούς από το κράτος χωρίς επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων. Είναι αντίθετο με την «απελευθέρωση» του ωραρίου των φαρμακείων, γι' αυτό προκάλεσε και την ονομαστική ψηφοφορία γι' αυτό το θέμα στη Βουλή. Προβάλλει μέτρα για 40.000€ αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα, κατάργηση όλων των χαρατσιών, δωρεάν κοινωνικές παροχές, ένταξη των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών στις δημόσιες μονάδες υγείας κλπ., παίρνοντας υπ' όψη τις σημερινές ανάγκες.
Το ΚΚΕ επιδιώκει, μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών αγροτών, των φαρμακοποιών με χαμηλά εισοδήματα.
Η ισχυρή κοινωνική συμμαχία και η πάλη θα έχει αποτελέσματα και προοπτική όσο θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την κατάκτηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική-λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους.
Σε αυτή την ανάπτυξη διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των επιστημόνων υγείας, μέσα από το αποκλειστικά κρατικό δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από όλες τις κρατικές μονάδες υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
Σε ένα τέτοιο σύστημα, ο φαρμακοποιός, σαν εργαζόμενος επιστήμονας, μπορεί να εξασφαλίσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες τις δικές του και της οικογένειάς του. Με ικανοποιητικούς μισθούς, ωράριο που διευρύνει τον ελεύθερο χρόνο, δωρεάν χρήση σύγχρονων κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών για τα παιδιά. Με σχεδιασμό της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών που να αντιστοιχούν στις ανάγκες, και εξασφάλιση δουλειάς από το στάδιο της εκπαίδευσης.

ΛΑ.Ο.Σ.

Βασίλειος Ν. Αρμόνης, παθολόγος-ογκολόγος, γραμματέας τομέα Υγείας ΛΑ.Ο.Σ.

(1) Η σημερινή οικονομική κρίση ανέδειξε ξεκάθαρα τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Η ανυπαρξία υποδομών και μηχανισμών αντιμετωπίσεως κρίσεων μετέτρεψε το ελληνικό κράτος σε έναν αξιολύπητο ζητιάνο. Η υγεία και η έλλειψη Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παθογένειας και των ελλείψεων του συστήματος.
Πρόσφατα είχαμε ακόμη ένα δείγμα κυβερνητικού ερασιτεχνισμού εις την προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη. Η διεθνής δημοπρασία για την προμήθεια δύο αντιβιοτικών, πέρα από τις θριαμβολογίες του υπουργού για τη χαμηλή τιμή αγοράς, έκρυψε κάτω από το χαλί τα τεράστια προβλήματα. Η απερισκεψία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να αποκλείσει και να απαξιώσει το σημαντικότερο εξαγωγικό κλάδο της βιομηχανίας της χώρας μας, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.
Είναι γνωστό ότι κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σε επίπεδο τιμών τα προϊόντα αναδυομένων οικονομιών (βλέπε Ινδία, Κίνα κλπ.). Όμως, τελικά το φθηνό φάρμακο αποδεικνύεται… ακριβότερο, διότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η συντήρηση της ανεργίας και η ολοκλήρωση της αποβιομηχανίσεως της χώρας έχουν μακράν βαρύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από μια μικρή ενδεχόμενη διαφορά εις την τιμή μεταξύ του εγχωρίως παραγομένου και του εισαγομένου φαρμάκου.
Ας πούμε και μερικές πικρές αλήθειες ακόμα…
Για δεκαετίες έχει στηθεί γύρω από το φάρμακο ένας χορός δισεκατομμυρίων, τον οποίο σέρνουν διάφοροι μεσάζοντες, ενώ εναλλάσσονται οι κατά καιρούς κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους. Δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν, κυκλώματα διακίνησαν, με την κρατική ανοχή και συμμετοχή, φάρμακα αμφίβολης αξίας, έγιναν λίστες φαρμάκων όπου η είσοδος του φαρμάκου γινόταν με καταβολή «διοδίων». Χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά και το απαραίτητο άλλοθι, με «μια ολίγη» από φαρμακοποιούς και οικονομικά εξαθλιωμένους ταμειακούς ιατρούς, εις τους οποίους απεδόθησαν οι κακοδαιμονίες του συστήματος και τα ελλείμματα δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Ο Ε.Ο.Φ. ήταν και παραμένει ένας απλός «υπνόττων παρατηρητής», σκοπίμως αποδυναμωμένος και ανίκανος να προτείνει μια Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική.
Σε αυτό το... «υγιές» περιβάλλον ανεπτύχθη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όμως τι είδους ανάπτυξη μπορεί να γίνει έτσι; Σήμερα, 25 σοβαρές ελληνικές επιχειρήσεις και 8.500 εργαζόμενοι εις την παραγωγή, για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του ασταθούς εσωτερικού, αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος, χρειάζονται σεβασμό και στήριξη από την Πολιτεία.

(2) Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ο Έλληνας φαρμακοποιός, ο Έλληνας ιατρός, ο Ε.Ο.Φ., τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Έλληνας ασθενής και γενικά η ελληνική οικονομία έχουν ζωτική ανάγκη από μια Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, η οποία να εγγυάται:
α) τη φαρμακευτική περίθαλψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.
β) τον έλεγχο της παραγωγής και της διακινήσεως του φαρμάκου, την ποιότητα του προϊόντος και την ορθή τιμή.
γ) την ουσιαστική ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για παραγωγή φαρμάκων διεθνώς καταξιωμένων, αλλά και την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς.
Η θέση του ΛΑ.Ο.Σ. για την επίλυση των χρονίων στρεβλώσεων και των προβλημάτων της φαρμακευτικής περιθάλψεως είναι η άμεση εφαρμογή μίας πραγματικά Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής.
Ο Τομέας Υγείας του ΛΑ.Ο.Σ. έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει όλο το φάσμα του φαρμάκου, από την παραγωγή, τη διακίνηση, τον Έλληνα φαρμακοποιό, την ασφάλεια του καταναλωτή, τον εξορθολογισμό του κόστους, τις εξαγωγές και σηματοδοτεί το τέλος των αδιαφανών διαδικασιών.

Νέα Δημοκρατία

Μανώλης Αγγελάκας, φαρμακοποιός, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας

(1) Το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων έχει υποβαθμιστεί από κάθε άποψη, τόσο όσον αφορά τις παροχές σε φάρμακα, όσο και όσον αφορά την πρόσβαση στον συνταγογράφο γιατρό. Δυστυχώς, λάθη δεκαετιών επέτρεψαν σήμερα, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, να περικοπούν οι παροχές των ασφαλισμένων και να γίνει πιο δύσκολη η πρόσβασή τους στα φάρμακα. Είναι γεγονός ότι υπήρχε σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη. Θα πρέπει να πω πως και η δική μας διακυβέρνηση δεν κατάφερε να τιθασεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη, αφού αφενός σωστά καταργήσαμε τη λίστα φαρμάκων —που αποτελούσε σκάνδαλο ο τρόπος λειτουργίας της— αλλά δεν ενεργοποιήσαμε το rebate των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι δαπάνες. Σημαντική ευθύνη σ' αυτό έχει και το γεγονός της ακατανόητης επιμονής της Πολιτείας να μη δίνει τιμές στα «φθηνά και εγνωσμένης αξίας φάρμακα», αλλά να τα αφήνει να αποσύρονται και να υποκαθίστανται από νεότερα και, φυσικά, πολλαπλασίως ακριβότερα. Ταυτόχρονα, δεν ελέγχτηκε η υπερσυνταγογράφηση, ούτε και οι σχέσεις φαρμακευτικών εταιρειών-γιατρών.
Σήμερα, μετά τις πιέσεις της Τρόικας για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος «πυροβολεί» αδιακρίτως, προσπαθώντας να υλοποιήσει εκείνα στα οποία έχει συμφωνήσει. Έτσι, πραγματοποιεί τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που μέχρι στιγμής κατακυρώνονται σε ξένες εταιρείες γενοσήμων που δεν παράγουν φάρμακα στην Ελλάδα και παρέχουν εκπτώσεις της τάξεως του 90%! Και πανηγυρίζει γι' αυτό, παρότι κατεδαφίζει μια βιομηχανία που δίνει δουλειά σε περισσότερους από 10.000 Έλληνες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του έχει δημιουργήσει ένα αλαλούμ στο χώρο της Υγείας, διαλύοντας τις όποιες δομές του Ε.Σ.Υ. υπήρχαν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι περικοπές των παροχών στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τα πολυδιαφημισμένα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια (Κ.Ε.Ν.), τα οποία, αφού ανακοινώθηκαν, απεσύρθησαν για να μελετηθούν καλύτερα! Αυτά παθαίνει κανείς όταν υιοθετεί τα μοντέλα άλλων χωρών (Αυστραλία) χωρίς να έχει μελετήσει την ελληνική πραγματικότητα.

(2) Η Νέα Δημοκρατία έχει ετοιμάσει το Πρόγραμμα Υγείας της μετά από μελέτη των νέων δεδομένων που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα εγγυηθούμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης στους Έλληνες. Οι βασικές αρχές των αλλαγών που θα επιδιώξουμε είναι:
  • Ολοκλήρωση και εφαρμογή μηχανογραφημένου συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης του φαρμάκου.
  • Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του Ε.Ο.Φ.
  • Κοστολόγηση φαρμάκων στη βάση φαρμακοοικονομικών κριτηρίων.
  • Καθιέρωση και επέκταση της χρήσης της Ηλεκτρονικής Κάρτας Ασθενή παντού.
  • Καθιέρωση νοσοκομειακής συσκευασίας.
  • Χορήγηση όλων των φαρμάκων από τα φαρμακεία.
  • Στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
  • Παρουσία φαρμακοποιών σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις του Δημοσίου.
Οι ανωτέρω προτάσεις θα συνδιαμορφωθούν σε συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς και τους άλλους υγειονομικούς και θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Θα ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη χωρίς να κατεδαφίσουμε τις δομές, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ επί δύο χρόνια.
Τα φαρμακεία σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει τον αφανισμό των φαρμακοποιών. Ο κ. Λοβέρδος είναι και αναξιόπιστος, αφού άλλα συμφωνεί μαζί τους και άλλα κάνει!
Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού ως παράγοντα προαγωγής της δημόσιας υγείας. Η παράταξή μας δεν επιθυμεί να παραδοθεί η λιανική διανομή των φαρμάκων σε καρτέλ και γιΆ αυτό θα στηρίξει το ελληνικό φαρμακείο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς τους φαρμακοποιούς, με τους οποίους θα έχουμε ειλικρινή διάλογο, ώστε να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα χωρίς να φτάνουμε στα άκρα.

Οικολόγοι Πράσινοι


Νίκος Σαραντάκης, κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης Οικολόγων-Πρασίνων για την Υγεία, την Εργασία και την Κοινωνική Οικονομία

Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων-Πρασίνων έχει κατά καιρούς παρέμβει δημόσια για τα τεράστια και χρόνια προβλήματα στον τομέα του φαρμάκου, που επιδεινώθηκαν υπό την πίεση της καταιγιστικής δημοσιονομικής κρίσης, η οποία αποτελεί και την εύκολη δικαιολογία για τη σταδιακή κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους.
Παραθέτω παρακάτω τα πιο βασικά σημεία αυτών των παρεμβάσεων της oμάδας μας, που εστιάστηκαν κυρίως στο θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και στο σύστημα των προμηθειών φαρμάκου και γενικότερα νοσοκομειακού υλικού των δημοσίων νοσοκομείων, που για δεκαετίες εκτρέφει τη σπατάλη και την αδιαφάνεια. Επιγραμματικά προτείνουμε:
  • Ο έλεγχος των προμηθειών για τα νοσοκομεία να παραμείνει στο δημόσιο, αντί να παραχωρηθεί σε επί πληρωμή ιδιωτική εταιρεία. Οι Επιτροπές Προμηθειών θα πρέπει να στελεχωθούν με αξιοκρατία, να λειτουργούν με διαφάνεια, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα σύναψης ανοιχτών ηλεκτρονικών συμβάσεων, να αναρτούν στο διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις τους, μαζί με την αιτιολογία τους, και να ελέγχονται διακομματικά. Προτείνουμε την υπαγωγή των Επιτροπών Προμηθειών στα ΠΕ.Σ.Υ. προς αποφυγή του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας, αλλά και τη συνεργασία των τοπικών Επιτροπών στις παραγγελίες με σκοπό την επίτευξη εκπτώσεων λόγω οικονομιών κλίμακας.
  • Οι Επιτροπές Προμηθειών να συνυπολογίζουν στις καθοριζόμενες προδιαγραφές των φαρμάκων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε νοσοκομειακού υλικού, τόσο κατά την παραγωγή όσο και μετά τη χρήση του. Ακόμα και αν αυτό δεν ενδιαφέρει κάποιους σήμερα, θα ενδιαφέρει σίγουρα αύριο τα παιδιά μας!
  • Να καταπολεμηθεί το καρτέλ των προμηθευτών και οι αντίστοιχες εναρμονισμένες πολιτικές τιμολόγησης του φαρμάκου, με απελευθέρωση τιμών προς τα κάτω. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι αναρωτιόμαστε εάν και πότε σκοπεύει το υπουργείο Υγείας να συμμορφωθεί με τις καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε., που αφορούν τη συστηματική απόρριψη από το ελληνικό Δημόσιο προσφορών με σήμανση CE. Ήδη η χώρα μας καλείται να πληρώνει επαναλαμβανόμενα πρόστιμα και ουδείς από την κυβέρνηση φαίνεται να ενοχλείται...
  • Την κατάργηση της αγορανομικής διάταξης που σήμερα προστατεύει τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες από τον ανταγωνισμό των «γενόσημων» φαρμάκων. Η αγορανομική διάταξη 7/2009 (άρθρο 337) καθορίζει υποχρεωτικά τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Εάν ο περιορισμός αυτός καταργηθεί, οι τιμές τους θα μειωθούν ακόμη και στο μισό!
  • Τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, αντί για την εμπορική ονομασία που παραπέμπει σε προϊόν συγκεκριμένης εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό θα επιλέγεται αυτόματα κάθε φορά το φθηνότερο από τα διαθέσιμα όμοια φάρμακα, με βάση τις προσφορές των εταιρειών σε δημόσιο διαγωνισμό.
  • Η ανταγωνιστικότητα και η εξαγωγική δυνατότητα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών πρέπει να ενισχυθεί. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να απαγορευτεί για τις ελληνικές εταιρείες να πωλούν ακριβότερα τα ίδια φάρμακα στο ελληνικό Δημόσιο και στον Έλληνα πολίτη σε σχέση με τις τιμές που προσφέρουν στο εξωτερικό, όπου ίσως δεν επιτυγχάνουν «συμφέρουσες διασυνδέσεις».
  • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι του Ε.Ο.Φ. Οι εταιρείες που είχαν πάνω από τρεις προβληματικές παρτίδες ανά έτος να αποκλείονται από όλους τους διαγωνισμούς του δημόσιου για ένα 12μηνο. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών να αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε συνέπειες, έστω και αν είναι μόνο οικονομικές!

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Γιάννης Γ. Μπασκόζος, ενδοκρινολόγος, συντονιστής τμήματος Υγείας ΣΥΝ


(1) Το τοπίο της φαρμακευτικής περίθαλψης καθορίζεται από την δογματική εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν σαν προτεραιότητα το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών υγείας, άρα και της φαρμακευτικής δαπάνης. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η δυσχέρεια των πολιτών να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα και η οικονομική τους επιβάρυνση. Οι πρόσφατες καταστροφικές περικοπές που εξήγγειλε ο κ. Λοβέρδος (μέσο μηνιαίο όριο δαπάνης κατ' άτομο 23 ευρώ) υπηρετούν μόνο λογιστικούς στόχους και θα αποδειχτούν καταστροφικές για την υγεία των πολιτών.
Την ίδια στιγμή, η άρνηση των πολυεθνικών φαρμάκου αλλά και των μεγάλων φαρμακαποθηκών να δίνουν φάρμακα με πίστωση, οδηγεί τα φαρμακεία σε πιστωτική απόγνωση και αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολύ ακριβών φαρμάκων για νεοπλασίες και σπάνιες παθήσεις.
Τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς και οι συνεχείς απόπειρες απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων ευνοούν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα και θα οδηγήσουν, αν περάσουν, σε καταστροφή πολλών αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών.
Η υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων, σε μια χώρα με υποτυπώδεις ελέγχους δραστικότητας, βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας των σκευασμάτων δημιουργεί κινδύνους, στο βαθμό που η συνταγογράφηση των γιατρών δεν θα βασιστεί στη γνώση, την επιστημονική ευθύνη και τις ανάγκες των ασθενών.
Φυσικά, τα υπερκέρδη των πολυεθνικών φαρμάκου σε συνδυασμό με τα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης ζουν και βασιλεύουν, δίνοντας το ιδιαίτερο στίγμα τους στο έντονα κρισιακό περιβάλλον.
Οι ομαδικές απολύσεις των εργαζόμενων στον τομέα του φαρμάκου αποτελούν σημαντική παράμετρο των εξελίξεων.
Τέλος, η επαπειλούμενη κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος λόγω της εκρηκτικά αυξανόμενης ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής και του «κουρέματος» των ομολόγων οδηγεί σε εφιαλτικές προοπτικές στο χώρο του φαρμάκου.


(2) Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διεκδικεί δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, υψηλής ποιότητας για όλους όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πως η δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και ασφάλειας φάρμακα, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής, είναι δικαίωμα των πολιτών.
Ο περιορισμός και η κατάργηση της συμμετοχής στη δαπάνη φαρμάκου είναι στόχος μας.
Ο περιορισμός των υπερκερδών των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας είναι αναγκαία προϋπόθεση οικονομικής και επιστημονικής προόδου.
Η ενίσχυση του Ε.Ο.Φ. και η ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας σε εντελώς άλλες βάσεις από τις μέχρι τώρα προσπάθειες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις άσκησης φαρμακευτικής πολιτικής.
Η αποτροπή της μονοπώλησης και πλήρους εμπορευματοποίησης του τομέα διανομής των φαρμάκων και της καταστροφής του μικρού φαρμακείου της γειτονιάς απαιτούν αντίσταση στα σχέδια και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της μνημονιακής κυβέρνησης. Στηρίζουμε την εύρυθμη —προς το συμφέρον των πολιτών— λειτουργία των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών και την προσπάθειά τους για συνεταιριστικές δομές και αντιμετώπιση των μονοπωλιακών πρακτικών.
Θα στηρίξουμε την απασχόληση των φαρμακοποιών με ανάπτυξη και επέκταση των δημόσιων φαρμακευτικών δομών και την αύξηση και πλήρωση των θέσεων φαρμακοποιών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Υπέρτατη μέριμνά μας, η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στην κατάλληλη ποιοτικά και ποσοτικά φαρμακευτική αγωγή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δίνονται συστάσεις για την παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας των ασθενών
Κυκλοφορεί από την Olonea






Σχετικά άρθρα

Οι ασθενείς τάσσονται με το μέρος των φαρμακοποιών
Σε θέματα όπως είναι τα ΦΥΚ και οι ελλείψεις φαρμάκων
Γρίπη: Από την Πρόληψη στη Θεραπεία
Σύμφωνα με την f-anazitisi
Peifasyn Academy: Το πρώτο Live Webinar της χρονιάς είναι γεγονός
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας & τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διαχείριση βάρους
«Γονάτισαν» τα φαρμακεία από το νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί