Η άσκηση Ομοιοπαθητικής από μη γιατρούς εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ισχυρίζονται οι γιατροί της Αθήνας, απορρίπτοντας τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Πιο αναλυτικά, τo Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με ομόφωνη απόφασή του, λέει "όχι" στο ΚΕΣΥ για την άσκηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από μη γιατρούς, καθώς -όπως αναφέρει- "ανοίγει ο δρόμος για παράνομη άσκηση της Ιατρικής".
Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, καθηγητή Κ. Μάρκου, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο ΙΣΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι "η εν λόγω απόφαση, με πλήθος αντιφατικών σκέψεων ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της Ομοιοπαθητικής στο λυκόφως της νομιμότητας".
Ο ΙΣΑ διερωτάται "πώς είναι δυνατόν η Ομοιοπαθητική να μην είναι ιατρική πράξη, ενώ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πλήρως κατοχυρωμένα, μετά την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία" και εξηγεί πως "τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως γαληνικά από το 1994 και ως φάρμακα από το 2013".
Παράλληλα ενημερώνει πως υπάρχουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εναρμόνισης και συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, "ο οποίος περιλαμβάνει την Ομοιοπαθητική στην παραδοσιακή Ιατρική και συστήνει στα κράτη μέλη του να την εντάξουν στα εθνικά συστήματα υγείας".
Προσθέτει δε ότι "ο ΕΛΟΤ, με την από 26 Μαρτίου 2018 απόφαση του, υιοθετεί ως Ελληνικό το Ευρωπαϊκό πρότυπο (ΕΝ 16872:2016) για παροχή υπηρεσιών υγείας από Ιατρούς Ομοιοπαθητικής (MDQH)".
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει πως "πρόκειται για μία απαράδεκτη γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε από μικρό αριθμό μελών της Ολομέλειας, απουσία του ιατρού εισηγητή του θέματος" και ότι "δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για το σοβαρό αυτό θέμα".
Τονίζει ακόμα πως "η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους και που έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς και υπό τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων".
Τέλος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "απαράδεκτη", γιατί "αγνοεί ότι η Ομοιοπαθητική, ως αγωγή με σκοπό τη θεραπεία, συνιστά άσκηση ιατρικών πράξεων" και γιατί "παραγνωρίζει ότι τα ομοιοπαθητικά είναι φάρμακα", δηλώνει πως αναμένει τις ενέργειες του ίδιου του υπουργού Υγείας.