Το μαγνήσιο, αν το λαμβάνουμε καθημερινά από τρόφιμα, μπορεί να μας προστατέψει από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη ανάλυση.
Το μυστικό είναι να μη διαλέξουμε ένα μόνο τρόφιμο που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο αλλά να καταναλώνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία από τα ακόλουθα:
- μαύρη σοκολάτα (330mg / 100gr)
- ξηροί καρποί (αμύγδαλα: 190mg/100gr, κάσιους: 175mg/100gr, φιστίκια: 120mg/100gr)
- κινόα (120mg / 100gr)
- φασόλια (85mg / 100gr)
- σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, 80mg).
- αποξηραμένα σύκα (70mg / 100gr)
- καφέ ρύζι (45mg / 100gr)
- μπανάνες (30mg / 100gr)
Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine, οι επιστήμονες ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 40 προγενέστερων κλινικών μελετών με περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές, τους οποίους οι ερευνητικές ομάδες είχαν παρακολουθήσει επί 4 έως 40 χρόνια.
Όπως έδειξε η μετανάλυση των στοιχείων, όσοι εθελοντές κατανάλωναν το περισσότερο μαγνήσιο είχαν:
- 10% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια
- 12% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού
- 26% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2,
σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο μαγνήσιο.
Επιπλέον, με κάθε 100mg μαγνήσιο που κατανάλωναν οι εθελοντές την ημέρα, μειωνόταν κατά 7% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 22% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.
«Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα έχουν σχετιστεί σε διάφορες μελέτες με πλήθος ασθενειών, αλλά τα έως τώρα στοιχεία ήταν αντιφατικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φούντι Ουάνγκ από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα. «Η μετανάλυσή μας παρέχει ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ της υγείας και της επαρκούς κατανάλωσης μαγνησίου».
Ημερήσια κατανάλωση
Οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 300mg μαγνησίου την ημέρα και οι γυναίκες 270mg, αλλά υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 15% του γενικού πληθυσμού λαμβάνει μικρότερες από αυτές τις ποσότητες.