Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα οφέλη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

7/6/2017 11:44:27 πμ
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ φιλοδοξεί να αποκομίσει η Ελλάδα την προσεχή τριετία, από 100.000 επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα για «ιατρικό τουρισμό», σύμφωνα με το γυναικολόγο Κωνσταντίνο Πάντο, διεθνώς γνωστό για το πρωτοποριακό επιστημονικό έργο του στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά και γενικό γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών.

 

Ο κ. Πάντος έχει συστρατευθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στην προσπάθεια που γίνεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Μιλώντας στο in.gr, υπογραμμίζει την ανάγκη απαγκίστρωσης από αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της μερίδιο από τη ραγδαία αναπτυσσόμενη «βιομηχανία» του ιατρικού τουρισμού, με έσοδα που υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!


«Η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία ενός brandname, προκειμένου να εισέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό και η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προβεί στη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Ήδη χώρες, όπως η Ισπανία και η Τουρκία, έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένο πλαίσιο και στηρίζουν ενεργά τον τουρισμό υγείας. Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι μέχρι τώρα προσπάθειες ήταν μεμονωμένες και αποσπασματικές», εξηγεί ο κ. Πάντος.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Σύμφωνα με τον κ. Πάντο, ο τομέας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει εδώ και χρόνια θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.


Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, όπως η άριστη εξειδίκευση των γιατρών, που έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει ποιότητα υπηρεσιών και ποσοστά επιτυχίας, το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες, το προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο και το εξαιρετικό βιοκλίμα.

Επιπλέον, στη σύνδεση της χώρας με τον ιατρικό τουρισμό συμβάλλουν και οι επιστημονικές επιτυχίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας: «Προσφάτως, βρεθήκαμε ως χώρα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού παρουσιάσαμε μελέτη […], σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι μπορούμε να αναστρέψουμε την εμμηνόπαυση, ιδίως την πρόωρη, μέσω της έγχυσης πλάσματος αίματος πλούσιου σε αιμοπετάλια απευθείας στις ωοθήκες και τη μήτρα, επιτρέποντας έτσι την απελευθέρωση και τη λήψη ωαρίων από τις ωοθήκες. Στη συνέχεια, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New Scientist και ο διεθνής Τύπος αναπαρήγαγαν τη μελέτη, και μέσα από την προβολή αυτή φάνηκε μια Ελλάδα της έρευνας και της προσπάθειας, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουμε κατακλεισθεί από αιτήματα γυναικών από διάφορες χώρες που ζητούν να μας επισκεφθούν και να υποβληθούν σε θεραπεία».


Σύμφωνα με τον κ. Πάντο η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μπορεί να γίνει η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού υγείας και σε αυτό θεωρεί ότι κρίσιμο ρόλο έχει ο ελληνισμός του εξωτερικού: «δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της διαχρονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας σήμερα. Γι' αυτό και προτεραιότητά μας είναι η ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της Διασποράς με τη Μητέρα-Πατρίδα.»

 

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών και το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εκατομμυρίων Ελλήνων γιατρών και ασθενών, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών γνώσεων, την παροχή βοήθειας σε Έλληνες και ξένους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα αντίστοιχα, αλλά και τη δημιουργία προοπτικής για την επαναφορά Ελλήνων γιατρών πίσω στην Ελλάδα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics