Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα ναι και τα όχι για τη Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

8/5/2017 1:10:19 μμ
Πότε ενδείκνυται και πότε όχι; Τι μπορεί να βοηθήσει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), δηλαδή η εξωγενής λήψη οιστρογόνου και προγεστερόνης, αν και είναι πανάκεια για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ελλοχεύει κινδύνους για καρδιαγγειακά προβλήματα και γυναικολογικούς καρκίνους. Πότε λοιπόν λέμε ναι και πότε όχι στη Θ.Ο.Υ.;

Ναι στη Θ.Ο.Υ.

Σύμφωνα με το μαιευτήρα - χειρουργό γυναικολόγο, Δημήτρη Κολέσκα, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, οι γυναίκες μέχρι τα 50 τους οφείλουν να έχουν τα οιστρογόνα και τις ορμόνες τους, έστω και τεχνηέντως.

'Aρα χορηγείται Θ.Ο.Υ. σε γυναίκες που έχουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή πρόωρη εμμηνόπαυση (δηλαδή σε ηλικία κάτω των 45 ετών) και δεν έχει βρεθεί καμία μελέτη που να λέει ότι υπάρχει ρίσκο σε αυτή τη χρήση.

Η Θ.Ο.Υ. βοηθάει σε όλα όσα φθείρονται με την εμμηνόπαυση: στην οστεοπόρωση, στη διαταραχή του μεταβολισμού, στις εξάψεις και τις εφιδρώσεις, τη λίμπιντο, την ποιότητα του δέρματος, των δοντιών, των μαλλιών και στη διάθεση για κοινωνική δραστηριοποίηση και επαγγελματική καταξίωση.

Όχι στη Θ.Ο.Υ.

Η Θ.Ο.Υ. δεν χορηγείται σε γυναίκες > 48-50 ετών, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί καρκίνος μαστού και ωοθηκών, έμφραγμα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης αντενδείκνυται (σε οποιαδήποτε ηλικία), όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως: προσωπικό ιστορικό καρκίνου μαστού (όπως και το να φέρει το γονίδιο σε περίπτωση που έχει γίνει γονιδιακός έλεγχος) και σοβαρές περιπτώσεις θρομβοφιλίας».


Η Θ.Ο.Υ. χορηγείται σε γυναίκες μετά τα 50, μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ψυχολογικές ή και ψυχιατρικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η εμμηνόπαυση (καταθλιπτικές, επιθετικές, αντικοινωνικές συμπεριφορές, αυτοκτονικές τάσεις κτλ.). Βεβαίως την απόφαση τη λαμβάνει η ίδια η γυναίκα, αφού ο γιατρός την ενημερώσει για τα υπέρ και τα κατά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το γιατρό, τα αντικαταθλιπτικά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν βοηθούν, καθώς οι ψυχολογικές διαταραχές είναι θέμα ορμονών και τα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν πάντα το επιθυμητό όφελος. Αντιθέτως η Θ.Ο.Υ. τις επαναφέρει τη γυναίκα στην κατάσταση που ήταν πριν από την εμμηνόπαυση.

Συμβουλές τρόπου ζωής και διατροφής

  • Να κάνουν γυμναστική.
  • Να προσέξουν το βάρος τους: Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αδύνατες, ούτε υπέρβαρες, γιατί το πρώτο σχετίζεται με την οστεοπόρωση και το δεύτερο με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Προσοχή στις λαμβάνουσες θερμίδες, γιατί ο μεταβολισμός αλλάζει.
  • Να παίρνει συμπληρώματα διατροφής: φυτοοιστρογόνα που είναι ασφαλή για χρήση, καθώς και ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Να κόψει ή τουλάχιστον να ελαττώσει το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ, τα γλυκά και τους πολλούς καφέδες, που επιτείνουν εξάψεις και οστεοπόρωση.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση