Το άγχος καταπολεμούν αποτελεσματικά τα λαχανικά και τα φρούτα, σύμφωνα με νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal Open.
Όπως αναφέρει
η εφημερίδα «Καθημερινή», η μελέτη του
Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ βασίστηκε σε έρευνα γύρω από τις διατροφικές συνήθειες
60.000 Αυστραλών άνω των 45 ετών, των οποίων η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών
και φρούτων τέθηκε στο μικροσκόπιο μεταξύ 2006-2010. Παράλληλα, οι
ερευνητές αξιοποίησαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου δέκα ερωτήσεων, έτσι ώστε
να εκτιμηθεί το επίπεδο άγχους των υποψηφίων. Η μελέτη διαπίστωσε έτσι ότι
τρεις με τέσσερις μερίδες λαχανικών την ημέρα είναι ικανές να μειώσουν το άγχος
των ερωτηθέντων σε ποσοστό 12%, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου
λαχανικά ή περιορίζονται σε μία μερίδα.
Η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διαπίστωσε επίσης ότι οι θετικές
επιπτώσεις αυτές ενισχύονται, εφόσον προστεθούν και φρούτα στην καθημερινή
δίαιτα. Η δίαιτα, που περιορίζεται όμως στα φρούτα χωρίς να περιλαμβάνει
λαχανικά, δεν περιορίζει τα επίπεδα άγχους. Παρότι η έρευνα δεν προβαίνει σε
εκτιμήσεις για το φαινόμενο αυτό, είναι γνωστό ότι τα λαχανικά και τα φρούτα
περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, που επιδρούν
θετικά στο νευρικό σύστημα.