Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς, παρά τις μικρές βελτιώσεις που μπορεί να παρατηρούνται σποραδικά, οι οποίες αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» για τα νησιά της χώρας, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Ακόμα και αν μιλάμε για μεγάλα νησιά, δεν παύουν να υπάρχουν ιδιαιτερότητες όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων γενικά και πόσω μάλλον τη διαχείριση του μεγάλου όγκου των ελλείψεων, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές κυρίως το χειμώνα πολύ συχνά καθιστούν αδύνατη την αποστολή προϊόντων.
Το πρόβλημα εντείνεται για τα μικρά νησιά, π.χ. την Κίμωλο, που έχουν λίγα δρομολόγια μέσα στο χειμώνα. Αν το φάρμακο που έχει ανάγκη ένας ασθενής δεν βρεθεί για να φύγει με προγραμματισμένο πλοίο της γραμμής, θα φτάσει τελικά μετά από μία εβδομάδα, κάτι που δεν ισχύει μέσω του οδικού δικτύου.
Τα «αποθέματα ασφαλείας» δεν μπορεί να είναι ίδια με της Αθήνας, τονίζει ο Κ. Βαρδιάμπασης
Μια πρόταση για την επίλυση αυτού του προβλήματος θα ήταν η πολιτεία να φροντίσει για αποθέματα ασφαλείας ειδικά για τις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης σε δηλώσεις του στην τοπική εφημερίδα Κρητική Επιθεώρηση.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Η Κρήτη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το ίδιο με την Αθήνα, όπου μπορούν να βρουν απευθείας από την εταιρεία τα φάρμακα την ίδια μέρα. Για εμάς η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο μέχρι το φάρμακο να φτάσει εδώ. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η Κρήτη και ευρύτερα οι απομακρυσμένες περιοχές να διαθέτουν αποθέματα "ασφαλείας” για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους». Όπως αναφέρεται στο άρθρο, πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα των φαρμακευτικών συλλόγων των νησιωτικών περιοχών.
Κάνοντας μάλιστα και ειδική αναφορά για την ψηφιακή πλατφόρμα που έχει ζητήσει ο ΠΦΣ και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι από την πολιτεία, προκειμένου οι φαρμακοποιοί να δηλώνουν τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν online, o Κ. Βαρδιάμπασης σχολίασε ότι οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά αργές, γεγονός που γεννά προβληματισμό και απορία.
Ελάχιστη βελτίωση στην αγορά μόνο στα παιδικά σιρόπια
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Ρεθύμνου σχολίασε και τον πρόσφατα ανανεωμένο κατάλογο του ΕΟΦ με τα ελλειπτικά φάρμακα: «Αν και η εικόνα εμφάνισε μετά την απαγόρευση των εξαγωγών μια ελάχιστη βελτίωση σε πολύ συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, όπως τα παιδικά σιρόπια, η νέα λίστα του ΕΟΦ δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα που είναι εμφανής στην καθημερινότητα των φαρμακείων. Το βλέπουμε καθημερινά ότι τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη είναι πολύ περισσότερα απΆ όσα αναφέρονται στη λίστα του ΕΟΦ».