Ως σημαντικοί εταίροι για την προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύονται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όλης της χώρας, οι οποίοι υιοθετούν πρακτικές ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης υγειονομικών αποβλήτων. Πρόσφατα, με εισήγησή του προς τον ΠΦΣ που έγινε αποδεκτή, ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Κατσαράκης προώθησε τη διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονοµικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) από τα φαρμακεία, τα οποία αναλαμβάνουν τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεσή τους, μέσω εξειδικευμένων εταιρειών του χώρου.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος στο f.daily, οι σχετικές συμβάσεις οι οποίες κατά τόπους έχουν υπογραφεί μεταξύ των φαρμακευτικών συλλόγων και των εταιρειών έχουν κοινό στόχο την αποκομιδή των ΕΑΥΜ από τα φαρμακεία, περιγράφοντας τον τρόπο, το χρόνο, την ποσότητα και τη διάρκεια συλλογής τους, παράγοντες οι οποίοι δύναται να διαφέρουν ανάλογα με τη συμφωνία, η οποία έχει πραγματοποιηθεί για συγκεκριμένο συνήθως συνολικό όγκο ή βάρος ΕΑΥΜ και με συγκεκριμένο αντίτιμο.
Στην πρότασή του ο Μ. Κατσαράκης αναφέρει τις διάφορες περιπτώσεις δαπανών διαχείρισης των αποβλήτων σε φαρμακευτικούς συλλόγους που κυμαίνονται από 12 έως 50 ευρώ, ενώ καταγράφει ότι υπάρχουν 3 τρόποι καταβολής του κόστους:
- Καταβολή του συνολικού κόστους με δαπάνη του φαρμακευτικού συλλόγου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο
- Καταβολή μέρους του ποσού ανά φαρμακείο με δαπάνη του φαρμακευτικού συλλόγου, κατά αποκοπή ή με απαλλαγή συγκεκριμένου αρχικού όγκου / βάρους ΕΑΥΜ
- Καταβολή ολόκληρου του ποσού με δαπάνη του φαρμακείου αλλά σε μια συμφωνημένη και προνομιακά χαμηλή τιμή ανά κιλό, την οποία έχει συμφωνήσει ο Σύλλογος για όλα τα μέλη του.
Ο Μ. Κατσαράκης τονίζει ότι τα πλεονεκτήματα της ενέργειας αυτής από μέρους των φαρμακευτικών συλλόγων είναι:
- Αποσυμφόρηση των φαρμακείων από τα μολυσματικά απόβλητα που έχουν συγκεντρώσει.
- Θωρακίζεται το νομικό πλαισίο διενέργειας των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τα φαρμακεία, έχοντας κοινοποιήσει ήδη τη δράση αυτή στο υπουργείο Υγείας
- Τίθενται οι βάσεις για τη σύννομη διαχείριση των αιχμηρών μολυσματικών αντικειμένων του φαρμακείου στο μέλλον.
- Ο κλάδος απαντά με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον πόλεμο που δέχτηκε για την κατοχύρωση των υπηρεσιών.
- Προστασία της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών των αποβλήτων και ιδιαίτερα των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων.
- Πιστοποιείται το φαρμακείο ότι έχει ολοκληρώσει την ορθολογική διαχείριση των ΕΑΥΜ, μέσω της «Βεβαίωσης αποστείρωσης» η οποία θα πρέπει να παρέχεται ατομικά για κάθε φαρμακείο από την εταιρεία.