Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα βιο-ομοειδή φάρμακα μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες υγείας

9/10/2014 10:06:19 πμ
Νέα έκθεση υποστηρίζει ότι τα βιο-ομοειδή θα αποφέρουν πάνω από 250 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η εμφάνιση των βιο-ομοειδών φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την υγεία από 11 έως και 33 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, υποστηρίζει μια νέα έκθεση του Thomson Reuters BioWorld.

Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας που παράγονται από πρωτεΐνες και άλλα μεγάλα μόρια, τα οποία θεωρούνται "αντίγραφα” των πρωτότυπων και τιμολογούνται από 20 έως και 30% χαμηλότερα. Απαιτούν ωστόσο εκτεταμένες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμές προκειμένου να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας, ενώ δεν υπάρχουν και επιστημονικές εγγυήσεις ότι τελικά θα είναι ίδια με τα πρωτότυπα φάρμακα.


Ο λόγος που πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν οδηγηθεί στη δημιουργία βιο-ομοειδών προϊόντων είναι η λήξη της πατέντας πολλών σκευασμάτων τους κατά τα επόμενα χρόνια. Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι τα βιολογικά αυτά προϊόντα θα αποφέρουν περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Τονίζουν ωστόσο ότι η επίπτωσή τους στην αγορά του φαρμάκου δεν θα είναι τόσο άμεση όσο αρχικά είχε προβλεφθεί, διότι παρόλο που μπορούν να μειώσουν το κόστος θεραπείας ασθενειών, δεν είναι το ίδιο φθηνά με τα γενόσημα.

Επίσης, πολλοί γιατροί σύμφωνα με την έκθεση εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη χρήση των βιο-ομοειδών, αφού μπορεί τελικά να διαφέρουν αρκετά από το πρωτότυπα.


"Οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις βασίζονται στα οφέλη των βιο-ομοειδών προκειμένου να δούνε σημαντικές αλλαγές την ανάπτυξη φαρμάκων και στο κόστος των ασθενών", σχολίασε ο διαχειριστικός διευθυντής του Thomson Reuters Life Sciences, Jon Brett-Harris, προσθέτοντας ότι  "τα βιο-ομοειδή θα πρέπει να παρέχουν την ανάλογη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αναφοράς τους, σε μια τιμή την οποία θα μπορούν να αντέξουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς."

 


Στη μελέτη της η εταιρεία συμπεριέλαβε 245 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης, παραγωγής και διάθεσης βιο-ομοειδών προϊόντων, καθώς και 700 βιο-ομοειδή σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης ή έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας από ρυθμιστικές αρχές.



 

Πηγή: pmjpurnal.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όπως διαπιστώνεται από την έκθεση της εταιρείας για το β' εξάμηνο του 2024
Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα εγγραφής






Σχετικά άρθρα

Αυξημένες οι ανάγκες για φάρμακα στα Δωδεκάνησα
Τα φαρμακεία παρέλαβαν τα μισά από αυτά που παρήγγειλαν
ΠΦΣ: Οργή για την πρόταση του ΣΕΙΒ κατά των φαρμακείων
Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»
Αξίζει οι γυναίκες να σπουδάσουν Φαρμακευτική;
Δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα σε πανεπιστήμια απαντούν