Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα βακτήρια είναι πιο πολύπλοκα από ό,τι νομίζαμε!

6/2/2018 1:08:53 μμ
Οι "πολεμικές" τους τακτικές θυμίζουν συμπεριφορές εξελιγμένων ζώων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με στρατηγική και συντονισμό λειτουργούν τα βακτήρια μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν θέλουν να αντιμετωπίσουν εχθρικούς μικρο-οργανισμούς, σύμφωνα με νέα έρευνα!


Για πρώτη φορά, επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής την Ελληνίδα βιοχημικό Δέσποινα Μαυρίδου, έφεραν στο φως τις τακτικές που χρησιμοποιούν βακτήρια, όπως τα κοινά κολοβακτήρια E.coli, όταν «πολεμούν», τα οποία μας εκπλήσσουν με την αναπάντεχη πολυπλοκότητά τους.


Οι ερευνητές τροποποίησαν κατάλληλα τα βακτήρια, ώστε να λάμπουν με διακριτά χρώματα, κι έτσι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη δραστηριότητά τους.

Αποκαλύφθηκε ότι τα βακτήρια δεν αντιμετωπίζουν όλα με τον ίδιο τρόπο τον «εχθρό»: άλλα είναι περισσότερο επιθετικά (εκκρίνοντας τοξίνες κατά των αντιπάλων τους) και άλλα πιο παθητικά. Μερικά στελέχη έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν έγκαιρα μια εχθρική τοξίνη και μάλιστα προειδοποιούν την υπόλοιπη αποικία τους, προκειμένου να επιτεθούν οργανωμένα και συντονισμένα!


 

Πρόκειται για μια οργανωμένη συμπεριφορά, η οποία είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα μόνο σε πολύ πιο εξελιγμένες μορφές ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως είναι τα κοινωνικά έντομα (μέλισσες, σφήκες), τα πουλιά και τα θηλαστικά που βγάζουν κραυγές συναγερμού, όταν υφίστανται επίθεση.


Η έκβαση δε της «μάχης» μπορεί να αναδείξει νικητές τα εχθρικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια, που σημαίνει την πρόκληση λοίμωξης ή άλλης ασθένειας στον άνθρωπο.


Καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό βακτηρίων, ιδίως μέσα στο έντερο, συνεπάγεται ότι μέσα στο σώμα μας λαμβάνει χώρα ένας συνεχής βακτηριακός πόλεμος. Όπως δήλωσε η Δ. Μαυρίδου, η ερευνητική ομάδα της μελετά ήδη πώς τα βακτήρια χρησιμοποιούν τις τοξίνες για επίθεση ή αυτοάμυνα. «Ο πόλεμος μετά από πρόκληση μπορεί να είναι επωφελής», ανέφερε. «Πιθανότατα συμβαίνει μέσα στο έντερο, εκεί όπου τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλούς αντιπάλους για να τους επιτεθούν και να αλληλοεξοντωθούν».


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη συνολική φροντίδα του δέρματος






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics