Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τα αγκάθια της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ

19/4/2017 11:12:39 πμ
Ένας γιατρός για 2000 ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού φέρνει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αναρτήθηκε πρόσφατα για διαβούλευση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η οποία προειδοποιεί για την επικινδυνότητά του και ζητά την άμεση απόσυρσή του και συζήτηση από μηδενική βάση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το σχέδιο νόμου τοποθετεί στο επίκεντρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα παραπέμπει τους ασθενείς στον ειδικό γιατρό, έχοντας στην ευθύνη του 2000 ασθενείς και ασκώντας όλες σχεδόν τις ειδικότητες, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης σε αυτές. Χωρίς να παραλείπει να τονίσει τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα του οικογενειακού γιατρού, η ΠΟΣΚΕ επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζεται ο ειδικός ιατρός και η άμεση πρόσβαση του σε αυτόν, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία των πολιτών η καθυστέρηση αντιμετώπισης νοσημάτων που μόνο ειδικοί ιατροί δύναται να αντιμετωπίσουν.


«Όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν ειδικούς ιατρούς και οι Έλληνες εξειδικευμένοι ιατροί γίνονται ανάρπαστοι, εμείς γυρίζουμε σε ένα αποτυχημένο σύστημα που δοκιμάστηκε και απέτυχε τις προηγούμενες δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να αποβλέπει στη διασφάλιση της ποιότητας και στη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών σε όλα τα επίπεδα, με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι στη δημιουργία ενός κρατικοδίαιτου και συγκεντρωτικού συστήματος ΠΦΥ που αποκλείει το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, Φώτιος Πατσουράκος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών