Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση παίζουν κομβικό ρόλο στο χρόνιο πόνο, ο οποίος αποτελεί την υπ' αριθμόν πρώτη αιτία που οδηγεί τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτά είναι δύο από τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Reckitt και ΒΙΑΝΕΞ.
Σε παγκόσμια κλίμακα ο χρόνιος πόνος αφορά το 35% του πληθυσμού, 7 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, ενώ το 22% του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει χρόνιο μυοσκελετικό πόνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Βιτάλης, BSc,MSc,PhD, Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας, πολλοί νοσούντες με χρόνιο πόνο αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση υπό τον φόβο δυνητικής επιδείνωσης των κλινικών τους συμπτωμάτων, ωστόσο μεγάλος αριθμός μελετών καταδεικνύουν ότι η άσκηση (ακόμη και υψηλής έντασης) όταν εξατομικεύεται όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά δύναται επίσης:
- να αποτελέσει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση στις περισσότερες καταστάσεις πόνου
- να μειώσει αποτελεσματικά τη λειτουργική αναπηρία και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης
- να βελτιώσει πολλαπλά κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνιου πόνου.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο, MD, PhD, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά «'Αγιος Παντελεήμων», τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του χρόνιου πόνου είναι τα αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη, τα αναισθητικά και τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα που μειώνουν και τον πόνο και τη φλεγμονή.