Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Συσκευή μετρά την καύση του λίπους σε πραγματικό χρόνο

17/10/2017 12:12:51 μμ
Επίτευγμα του Έλληνα χημικού μηχανικού Σωτήρη Πρατσίνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία νέα συσκευή που μετρά την καύση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης κατασκεύασε Έλληνας χημικός μηχανικός στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.


Ο καθηγητής Σωτήρης Πρατσίνης και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα σύστημα, το οποίο μετρά την παρουσία της ακετόνης στην εκπνοή με μεγαλύτερη ευαισθησία από κάθε προηγούμενο αισθητήρα, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει ένα μόνο μόριο ακετόνης ανάμεσα σε εκατοντάδες εκατομμύρια άλλα μόρια. Η ακετόνη είναι ουσία που παράγεται κατά τη λιπόλυση και αποβάλλεται με τον αέρα που εκπνέουμε.


Σημειώνεται ότι η καύση του λίπους μέχρι σήμερα υπολογιζόταν μόνο με εξέταση αίματος ή ούρων και ποτέ σε πραγματικό χρόνο.


Η νέα συσκευή λειτουργεί με ένα μικρό σε μέγεθος «τσιπάκι», καλυμμένο με ένα πορώδες φιλμ από ειδικά αγώγιμα νανοσωματίδια, αποτελούμενα από τριοξείδιο του βολφραμίου και άτομα πυριτίου. Τα νανοσωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν με την ακετόνη και έτσι ανιχνεύεται στην εκπνοή.


Ενδιαφέρον δε είναι ότι, δοκιμάζοντας τη συσκευή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διαφοροποιείται σημαντικά ο χρόνος που ξεκινά να καίγεται το λίπος κατά την άσκηση, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτή η πληροφορία είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε εκείνους που προσπαθούν να αδυνατίσουν καθώς και στους αθλητές, ώστε να γνωρίζουν σε πόσο χρόνο έχουν φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα λιπόλυσης και να ρυθμίζουν έτσι το πρόγραμμα της γυμναστικής τους.


Η έρευνα φυσικά συνεχίζεται με τον κ. Πρατσίνη και την ομάδα του να έχουν θέσει στόχο να μικρύνουν τόσο το τσιπάκι, ώστε να «χωρέσει» σε ένα φορητό τεστ αναπνοής, το οποίο θα είναι και το τελικό προϊόν για το εμπόριο.


Επιπλέον η ομάδα εργάζεται και για την ανάπτυξη περισσότερων τεστ αναπνοής, που θα έχουν εφαρμογή στη διάγνωση σοβαρών νόσων/καταστάσεων υγείας, καθώς θα μετρούν άλλες ουσίες: τεστ αμμωνίας για τη λειτουργία των νεφρών, τεστ ισοπρενίου για το μεταβολισμό της χοληστερίνης, τεστ αλδεϋδών για τον καρκίνο των πνευμόνων!


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αναλυτικής χημείας «Analytical Chemistry».

Δείτε τη συσκευή σε βίντεο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τόσο οι ιώσεις όσο και τα διαχρονικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση στην αγορά
Αναδεικνύει τον ρόλο του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024