Συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο που έχουν τα ελληνικά φαρμακεία στους εμβολιασμούς δίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο f.daily, απαντώντας έτσι εν πολλοίς στις ενστάσεις που προβάλλει ο ΠΙΣ για τη διενέργεια των εμβολιασμών Covid-19 και στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά, τα φαρμακεία διενήργησαν 2.900.000 αντιγριπικούς εμβολιασμούς, ενώ οι γιατροί 12.925. «Με απλά λόγια», όπως σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «οι γιατροί δεν εμβολίασαν ούτε τον εαυτό τους».
Αντιστοιχία εμβολιασμών σε ιατρεία – φαρμακεία |
|
Ιατρεία |
1 εμβολιασμός ανά 5 γιατρούς |
Φαρμακεία |
290 εμβολιασμοί ανά φαρμακείο κατά μέσο όρο |
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε στο f.daily: «Δεν είναι τωρινό το θέμα της αντίδρασης του ιατρικού κόσμου για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία. Το ίδιο αντιμετωπίσαμε και όταν θεσπίστηκε ο αντιγριπικός εμβολιασμός, με τους γιατρούς να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση του μέτρου. Τελικώς απορρίφθηκε το αίτημά τους και δικαιώθηκαν πλήρως οι φαρμακοποιοί. Η διενέργεια εμβολιασμών Covid-19 στα φαρμακεία είναι μια παγκόσμια και πανευρωπαϊκή υπόθεση που ξεκίνησε από τη Γαλλία, με όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα πιστοποίησης, τα οποία ασφαλώς θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα και θα είναι αυτά που ισχύουν και στα εμβολιαστικά κέντρα διεθνώς. Ο μόνος μας στόχος ως φαρμακοποιοί είναι να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στην παρούσα φάση συντεχνιακές αντιλήψεις και αντιπαραθέσεις κάνουν μόνο ζημιά».
ΠΙΣ: «Αντιεπιστημονικό μέτρο» οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΙΣ, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να διενεργούνται εμβολιασμοί Covid-19 στα φαρμακεία, αναφέροντας ότι «θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν». Αναφέρεται δε στο θέμα της απαραίτητης «εκπαίδευσης» των φαρμακοποιών που «θα επιδράσει αρνητικά», ενώ σημειώνει ότι σήμερα οι εμβολιασμοί γίνονται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους.
Στην ουσία προτείνει να διατηρηθεί το «περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας εντός δομών (κρατικών και ιδιωτικών) παρουσία ιατρού και μετά τη λήψη ιστορικού», να γίνουν προωθητικές δράσεις στο ευρύ κοινό «σε κατάλληλο χρόνο, με σαφές μήνυμα και επαναληψιμότητα», αλλά και να ενδυναμωθεί ο εμβολιασμός κατΆ οίκον για τις πλέον ευπαθείς ομάδες. Τέλος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου και μάλιστα να τη χαρακτηρίσει ως «αντιεπιστημονικό μέτρο» με «αρνητική απόδοση».